Melbourne u karanteni, ostale australske države zatvaraju granice

Drugi najnaseljeniji australski grad Melbourne počeo je u četvrtak s karantenom koja će trajati šest tjedana, nakon snažnog porasta novih slučajeva koronavirusa, dok ostale australske savezne države jačaju unutarnje granice kako bi spriječile da drugi val ne pohara zemlju.

Australija je izbjegla visoku smrtnost od virusa koja je zadesila druge zemlje i usmrtila 544.055 ljudi globalno, no izbijanje zaraze u Melbourneu nagnalo je saveznu državu Victoriju da u tom gradu uvede mjere samoizolacije za njegovih oko 5 milijuna stanovnika.

Victoria je u srijedu prijavila 134 nova slučaja zaraze, što je manje nego prethodni dan, no značajno više od zaraze u drugim saveznim državama.

Druge države i teritoriji prijavile su proteklih tjedana nekoliko slučajeva i ih uopće nisu imali te su nastavili s otvaranjem svojih ekonomija, no premijer Scott Morrison upozorio je građane da ne budu previše opušteni.

“Moramo nastaviti slijediti protokole socijalne distance diljem Australije, čak i u zemljama ili teritorijima u kojima je broj slučajeva nula”, rekao je Morisson novinarima u Canberri.



Zatvaraju se granice

Sjeverna savezna država Queensland objavila je da će zabraniti dolazak iz države Victorije svima koji nisu njezini stanovnici, dok će u petak otvoriti svoje granice ljudima iz drugih zemalja i teritorija.
Biti će zabranjen ulazak i onima iz države Victorije koji bi bili spremni platiti obvezni boravak u 14-odnevnoj karanteni, rekao je guverner Queenslanda.

Najnaseljenija savezna zemlja, Novi Južni Wales, zatvorila je u srijedu svoju vrlo prometnu granicu prema susjednoj Victoriji. Južna Australija je također zatvorila granicu s Victorijom.

“Definitivno smo na različitom stupnju pandemije”, rekla je novinarima u Sydneyju premijerka Novog Južnog Walesa, Gladys Berejiklian.

Vlasti Novog Južnog Walesa prijavile su u četvrtak ujutro 13 novih slučajeva koronavirusa u posljednja 24 sata, od kojih je 11 bilo izvana te se nalaze u karanteni, a dvoje su članovi obitelji koji su se vratili iz Melbournea.

Novi Južni Wales traži da se svi koji dolaze iz Victorije moraju izolirati na 14 dana.

Otočka država Tasmanija držala je svoje granice zatvorenima prema Victoriji i produžila izvanredno stanje do kraja kolovoza zbog izbijanja zaraze u Victoriji. U Tasmaniji gotovo osam tjedana nisu prijavljeni novi slučajevi.

Država Zapadna Australija zatvorila je svoju granicu ostatku Australije do daljnjega još prije posljednjeg izbijanja zaraze u Victoriji.

Nakon što je u usporedbi s mnogim drugim zemljama rano poduzela mjere zbog koronavirusa, Australija je u svibnju počela ublažavati mjere karantene kako bi oživjela ekonomiju nakon značajnog usporavanja slučajeva zaraze.

Australija je dosad prijavila oko 8900 slučajeva zaraze i 106 smrtnih slučajeva do četvrtka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI