Menadžerica Vesna Vučemilović koja će voditi Škorinu kampanju godinama je radila za Mesićevog prijatelja Ivana Ergovića!

Maxportal

Je li činjenica da je tajanstvena Škorina sestra godinama radila u Našicecementu jedan od glavnih razloga zbog čega je bivši predsjednik Stjepan Mesić izuzetno pohvalno govorio o Miroslavu Škori i njegovoj kandidaturi za predsjednika države

Već dugo hrvatsku političku scenu nitko nije uzburkao, kao što je to učinio, dr. Miroslav Škoro, kandidaturom za predsjednika. Uskomešala se aktualna svita na Pantovčaku, nemiri su se provukli SDP-ovim redovima, posvađali su se generali, a sve zato, što se ne zna tko je, zapravo, taj netko, tko je ničim izazvan, Škoru gurnuo u utrku za predsjednika!?

U javnom prostoru, ponajprije zbog druženja sa suverenisticom, Ružom Tomašić, tog se slavonskog bećara pokušalo profilirati kao predsjedničkog kandidata desnice. No, pošto se hrvatska politička desnica nagledala onih koji se mogu okarakterizirati kao kukavičje jaje, na tom je biračkom frontu nastala prava konfuzija kada su Škorinu kandidaturu za predsjednika podržali dvojica bivših šefova države – Ivo Josipović, koji o njemu progovara s posebnom dozom respekta, te Stipe Mesić, koji je već nanizao komplimente i za ono što je Škoro tek obećao napraviti u slučaju da doista postane predsjednik.

Mesić je, između ostalog, podržao Škorinu ideju da izmijeni utjecaj predsjednika, usprkos kritikama ustavnih stručnjaka da je povećanje predsjedničkih ovlasti opasna ideja. Bivši predsjednik je ustvrdio da to baš i nije tako, te da predsjednik uistinu ima premale ovlasti, a uza sve to je dodao da bi se Škoro i Zoran Milanović mogli konfrontirati u – drugom krugu predsjedničkih izbora.

No, da bi došao do drugog kruga i uopće poveo kampanju, Škoro će javnosti morati predstaviti svoj tim. Za sada se, pak, od njemu bliskih ljudi može čuti da je okupio nekoliko zanimljivih imena i osoba s kojima surađuje i od ranije kao pjevač, ali i kao poduzetnik.

Karijera Vesne Vučemilović

U skladu s time, Škoru bi do Pantovčaka trebao voditi poznati osječki fotograf, Marin Topić, a uz to se Škoro povezuje i s uglednim profesorom, Željkom Požegom, koji karijeru gradi na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, te s nizom profesora s kojima se zbližio na Sveučilištu Sjeveru. Osim toga, Škoro se ovih dana sastao i s admiralom, Davorom Domazetom Lošom, koji je najavio njegov pohod na Pantovčak.



No, Škorin najveći oslonac i osoba koju je i sam otkrio kao ključnu kariku svoje kampanje svakako je njegova sestra, Vesna Vučemilović, na koju je iznimno ponosan, u svakom pogledu. Kako i ne bi, kada je riječ o uspješnoj magistrici ekonomije koja je karijeru gradila kao komunikacijska menadžerica u brojnim tvrtkama.

Vesna Vučemilović je u rodnom Osijeku završila osnovnu i srednju školu, a zatim je 1990. diplomirala marketing na osječkom Ekonomskom fakultetu, gdje je 2007. godine stekla i titulu magistra. Duga dva desetljeća, ime Vesne Vučemilović provlačilo se na rukovodećim radnim pozicijama, a sve je počelo poslom u Pivovari Osijek, gdje je godinama bila direktorica nabave, a potom i komercijalna direktorica. Jedno je vrijeme radila i kao direktorica prodaje i marketinga za Hrvatsku i BiH za robne marke iz kategorije piva i sokova u čuvenoj Gucić Grupi, a uz to radila je i kao direktorica prodaje za kontinentalnu Hrvatsku u Jadranskoj pivovari.

Karijeru je potom nastavila kao direktorica u Media Balanceu, a uz rad u marketinškim tvrtkama i na pozicijama toga tipa, postala je i predavačica i vanjska suradnica na Veleučilištu u Slavonskom Bordu, te na Visokoj školi za menadžment u turizmu u Virovitici. No, posebno je zanimljivo da je od 2004. do 2014. godine, Škorina sestra radila kao šefica marketinga u Našice cementu, danas Nexe grupi. U toj firmi, pak, stoluje Ivan Ergović, čovjek kojega se od devedesetih do danas povezuje s bivšim predsjednikom Mesićem.

‘Privatizacija’ našičke cementare

Naime, početkom 1993. godine, izbila je afera kroz koju se saznalo da je tadašnji šef Sabora, Stipe Mesić, bio umiješan u privatizaciju našičke cementare, a otkriveno je i da je Mesićeva kćerka Dunja htjela kupiti značajan dio dionica te tvrtke, što je potvrdio i sam Ergović. Prema njegovim riječima, početkom 1993., sreo je Mesića i ponudio mu da kupi dionice, ali kako se Stipe nećkao, dionice je ponudio njegovoj kćerki Dunji, koja je potpisala ugovor o kupnji dionica vrijedan milijun maraka, no, tvrdio je Ergović, ona je pod pritiskom javnosti – odustala od tog posla. Međutim, tvrdnje o Dunjinom odustajanju od dionica, do danas se u javnosti uzimaju s podsmijehom i rezervom…

Ergović je također svojedobno priznao da je dionice otplatio iz dobiti Našice cementa, a kad je 1996. godine, Heidelberg cement dao ponudu Privrednoj banci Zagreb za otkup kontrolnog paketa dionica, odgovorili su svojom ponudom i uspjeli, su uzeli – novi kredit. Kako su nastojali otkupiti dionice od malih dioničara, Ergović se zadužio pa je postao većinski vlasnik s dugom od 13 milijuna eura. Inače, tvrtku je Ergović kontrolirao preko poduzeća Fiducia, koje je imalo oko 88 posto vlasništva Našicecementa, nakon čega su krenula mirenja i ulaganja.

U priču se, pak, 2000. godine uključila i policija, koja protiv Ergovića i dvojice njegovih suradnika, podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su od 1997. do 1999. godine, za sebe pribavili imovinsku korist na račun Našice cementa. prijavljeni su da su s računa matične firme plaćali fiktivna istraživanja i analize tržišta, pa se potom taj iznos, nakon što je prošao preko posrednika i off-shore kompanija kako bi se sakrio izvor novca, na koncu našao na njihovim – privatnim računima.

Međutim, istraga je stopirana, a godinu kasnije Ergović je postao predsjednik Uprave Našicecementa, te je od 2003. godine na čelu Nexe grupe. Zanimljivo je da se Ergovićevo prijateljstvo s Mesićem, unatoč aferama, nije prekinulo, štoviše, Stipe je godinama bio gost na proslavama svetoga Vinka u njegovim Feričancima. Hoće li Ergović, s kojim je poslovno surađivala Vesna Vučemilović, sada financijski poduprijeti predsjedničku kampanju njenoga brata?

Poduzetnici i estrada za Škoru!

Teško je odgovoriti na to pitanje, jer je osječki glazbenik najavio kako će samostalno financirati svoju kampanju, a da mu to ne bi trebao biti problem otkrivaju podaci o njegovom imetku. Naime, Škoro živi u kući u Kvintičkoj ulici, na obroncima Medvednice. Riječ je o posjedu na više od 800 metara kvadratnih, a osim voćnjaka, dvorišta i bazena, ondje se nalazi i pomoćna zgrada – sve to pripada Škorinoj supruzi, Kim Anni Škoro.

U susjednoj zgradi na Gračanskim dužicama smještena je tvrtka Campus, koja pripada tom svestranom bračnom paru. Uz to, obitelj Škoro posjeduje i peterosobni stan u prizemlju, gdje je i njegov muzički studio. Tamo je još jedan dvosobni stan od 78 kvadrata, koji pripada njegovom sinu Matiji. U istoj zgradi nalazi se i četverosobni stan u potkrovlju, koji pripada Škorinoj kćerki, mezimici Ivani.

Škoro posjeduje udjele u diskografskoj kući Campus, koja zadnje tri godine bilježi dobit od 1,7 milijuna kuna, a uz to su i Vina Škoro, koja mu godišnje donesu oko 600 tsuća kuna. Škoro je, također, suvlasnik zagrebače tvrtke Omega software, koja je lani ostvarila 12,7 milijuna kuna dobitil, a osim toga suvlasnik je i tvrtke MB kvadrat, koja se bavi najmom skladišnih prostora.

Kada je, pak, o potporama riječ, Škorino ime kao predsjedničkog kandidata, prilično je pozitivno primljeno u poduzetničkim krugovima, što i ne čudi, jer je i on jedan od njih. I njegovi kolege s estrade javno su ga podržali, pa su tako potporu već dali, Jaques Houdek, ekipa iz Opće opasnosti, glumac Vedran Mlikota, kao i jedna od najistaknutijih desnih aktivistica, Željka Markić.

Bilo kako bilo, Škoro je izazvao reakcije, a što će mu one u konačnici donijeti, te hoće li glazbene pozornice, zamijeniti onim predsjedničkima – ostaje za vidjeti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI