Merkel o Khashoggijevom ubojstvu: ‘Najoštrije osuđujemo ovaj čin’

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je osudila ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, ocijenivši dosadašnja objašnjenja službenog Rijada o okolnostima ubojstva “manjkavima”.

“Najoštrije osuđujemo ovaj čin”, stoji u zajedničkom priopćenju kancelarke Angele Merkel i ministra vanjskih poslova Heika Maasa.

“Očekujemo transparentnost Saudijske Arabije kada su posrijedi okolnosti smrtnog stradavanja novinara… Dosadašnje informacije o događajima u istanbulskom konzulatu su manjkave.”

Izrazivši duboku sućut Khashoggijevoj obitelji i prijateljima, Merkel i Maas istaknuli su da se moraju pronaći odgovorni za njegovu smrt.

“Duboku uznemirenost” nakon potvrde Rijada o smrti saudijskog novinara Jamal Khashoggija izrazio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.



Velika Britanija je uputila sućut obitelji Jamala Kashoggija i priopćila da razmatra izvješće Saudijske Arapije i “naše sljedeće korake”, dok je Nizozemska pozvala na dodatnu istragu o okolnostima smrti novinara.

Egipat, Ujedinjen Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Jemen u subotu su gotovo identičnim riječima podržali očitovanje Rijada o smrti saudijskog novinara u egzilu Jamala Khashoggija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI