MERKEL U NOVIM PROBLEMIMA: Covid mjere izazvale veliko neslaganje! Otkazan sastanak o novim mjerama u Njemačkoj

Foto: Screenshot

Planirani sastanak savezne i pokrajinskih vlada o daljnjim mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusa u Njemačkoj, koji je bio planiran za ponedjeljak, otkazan je bez zakazivanja novog termina, priopćila je njemačka vlada u petak.

„Planirano savjetovanje o daljnjem postupku u borbi protiv širenja koronavirusa, planirano za 12. travnja, otkazano je“, rekla je glasnogovornica njemačke vlade Ulrike Demmer.

Ona je rekla kako za sada nije planiran novi termin konferencije.

U pozadini otkazivanja konferencije kancelarke Angele Merkel s premijerima saveznih pokrajina je neslaganje oko daljnjih mjera i pristupa borbi protiv širenja koronavirusa.

Zbog toga je nekoliko premijera saveznih pokrajini izrazilo skepsu oko svrsishodnosti sastanka planiranog za ponedjeljak s obzirom na to da je, prema njihovom mišljenju, nemoguć dogovor oko jedinstvenih mjera.



Savezna i pokrajinske vlade su istodobno postigle suglasnost oko promjene zakona o zaštiti od zaraza koji bi saveznim vlastima dao više ovlasti u provođenju mjera i u samim saveznim pokrajinama.

Ubuduće bi tako savezne vlasti same mogle donijeti odluku o provođenju strožih mjera zatvaranja i na razini gradova i općina, što je do sada bilo isključivo u nadležnosti samih pokrajina.

U pozadini promjene zakona je nezadovoljstvo saveznih vlasti na čelu s kancelarkom Angelom Merkel činjenicom da se na lokalnoj razini u mnogim slučajevima ne provode mjere dogovorene između savezne i pokrajinskih vlada, a koje se odnose na uvođenje strožih mjera zatvaranja u slučaju porasta sedmodnevne incidencije iznad vrijednosti od 100.

Kako javljaju mediji, savezne i pokrajinske vlasti su za promjenu zakona dobile podršku većine parlamentarnih zastupničkih klubova, koji se također zalažu za jedinstvenije uvođenje mjera na području čitave zemlje.

Predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble je rekao kako je u slučaju dogovora moguća brza odluka parlamenta o promjeni zakona.

Ministar zdravstva Jens Spahn je još jednom ukazao na to da se Njemačka nalazi usred trećeg pandemijskog vala ta da su potrebni dodatni napori kako bi se zaustavio rast broja novozaraženih. On je podržao ideju Angele Merkel i većine premijera saveznih pokrajina za uvođenjem kratkotrajnog ali „tvrdog“ lockdown-a

Facebook Comments

Loading...
DIJELI