MERKELINA STRANKA DOŽIVJELA PORAZ: Novi njemački premijer mogao bi doći iz ljevice

Foto: Wotchit/Odd ANDERSEN / AFP

Njemački socijaldemokrati (SPD) tijesno su pobijedili na nedjeljnim izborima i osvojili mandat da vode vladu prvi put od 2005. godine te tako okončaju 16 godina vladavine konzervativaca pod vodstvom Angele Merkel.

Socijaldemokrati (SPD) iz lijevog centra trenutno osvajaju 26,0 posto glasova, a iza njih s 24,5 posto je Merkelin konzervativni blok CDU/CSU, pokazale su projekcije medijske kuće ZDF, no obje su stranke vjerovale da bi mogle voditi sljedeću vladu.

Budući da niti jedan veliki blok nema većinu, a obje stranke ne žele ponoviti “veliku koaliciju” koja je bila na vlasti posljednje četiri godine, najvjerojatniji ishod je trostrani savez koji vode ili socijaldemokrati ili Merkelini konzervativci.

Dogovor o novoj koaliciji mogao bi potrajati mjesecima, a vjerojatno će uključivati ​​manje Zelene i Liberalne demokrate (FDP).

“Sada vodimo u svim anketama. To je ohrabrujuća poruka i jasan mandat kako bismo bili sigurni da ćemo dobiti dobru, pragmatičnu vladu za Njemačku”, rekao kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz (63).



Rast SPD-a najavljuje skretanje ulijevo za Njemačku i pokazuje povratak stranke koja je u samo tri mjeseca vratila oko 10 bodova podrške i poboljšala svoj rezultat od 20,5 posto na nacionalnim izborima 2017. godine.

Scholz bi mogao postati četvrti poslijeratni kancelar SPD-a nakon Willyja Brandta, Helmuta Schmidta i Gerharda Schroedera. Ministar je financija u Merkelinom kabinetu i bivši gradonačelnik Hamburga.

Scholzov konzervativni rival Armin Laschet (60) još nije spreman priznati poraz, iako su njegove pristaše bile tiše.

“Kancelara nije uvijek postavila prvoplasirana stranka. Želim vladu u kojoj su uključeni svi partneri, gdje su svi vidljivi, a ne onu u kojoj će samo kancelar zasjati”, rekao je Laschet.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI