MESAR IZ TRGOVAČKOG LANCA UPOZORAVA: Ovo meso zaobilazite u širokom luku

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

S polica hrvatskih supermarketa često se povlači čitav niz namirnica.

Javnost je ovih dana zgrozila ispovijest neimenovanog djelatnika jedne mesne industrije iz susjedne nam Srbije koji je otkrio kako u mesnim prerađevinama završavaju razni aditivi, ali i životinjski otpaci.

Mesar iz jednog poznatog hrvatskog trgovačkog lanca koji je Dnevno.hr kontaktirao na ovu temu kaže da ni kod nas situacija nije ništa bolja.

Navodi kako se u Hrvatsku uvoze velike količine mesa upitne kvalitete, a ono na naše tržište uglavnom stiže iz Poljske.

Dobro je poznato da je uvoz i mimo mesne industrije progutao domaće proizvođače, a mesar tvrdi da ni malim mesarima nije lako budući da se bore s jakom konkurencijom, koja ih guši, a ona prije svega stiže iz trgovačkih lanaca.



”Još uvijek postoji jedan dio građana kojima financije dopuštaju da vode računa o tome što konzumiraju, takvi uvijek pitaju za porijeklo mesa kojeg kupuju, a uz to svjesni stanja na tržištu pa su spremni izdvojiti i pokoju kunu više za komad domaćeg, ali kvalitetnog mesa, no i mi smo isto tako svjesni stanja u kojem se hrvatski građani nalaze, mnogo je onih koji ne gledaju na kvalitetu, gledaju da prođu što povoljnije, a to nerijetko za sobom povlači proizvode niže kvalitete”, objašnjava.

Kaže da tržište oživi uglavnom oko blagdana kada građani ne pitaju za cijenu, tada se masovno traže domaći janjci i svinjetina.

”Ova svinjetina koja se sad prodaje zapakirana i po akcijskim cijenama, to bi trebalo izbjegavati. Mali proizvođači ne mogu konkurirati, pa vi danas hrenovke možete kupiti za par kuna, i to velika pakiranja, ljudi to kupuju jer drugog izbora jednostavno nemaju.

Općenito bih savjetovao građanima da dobro promisle prije nego što kupe meso u celofanima jer je upitno kakav je transport takvog mesa, kod nas su kontrole loše, ali imam dojam da je to tako uglavnom kod malih, domaćih proizvođača, ja sam se po trgovačkim lancima nagledao svega i svačega, od tog poljskog mesa, do plasiranja na tržište bez ikakve kontrole i kriterija, bilo je tu svega i svačega.

I mi sami to teško možemo pratiti, pa probajte zamisliti i sami što mora biti u komadu šunke kad se on može prodavati za 30-ak kuna, što je jela ta svinja čiji se but prodaje za 20-tak kuna, gdje je ona rasla i u kakvim uvjetima”, nabraja te kaže kako dobar dio mesa na naše tržište stiže upitnim tokovima.

“To se dovozi brodovima, kružile su priče o obradi trulog, ucrvanog mesa koje se kod nas samo preradi, začini i trpa u prodaju”, prepričava čovjek koji mesarski posao obavlja skoro dva desetljeća.

Na koncu otkriva kakvo meso nipošto ne bi trebalo kupovati po trgovačkim centrima. Kaže kako on osobno nikada ne bi kupio mljeveno meso u velikim lancima.

”Tu trpaju meso staro i po mjesec dana, začine sa svime i svačime. Unutra stavljaju sol, šećer, vodu pa čak i vinobran kako bi porumenilo, na to svakako treba obratiti pažnju. Ne bih nikome preporučio da to kupuje”, zaključio je mesar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI