MESIĆEV PRIJATELJ KOMŠIĆ: Najveća tajna kontroverznog bosanskog političara

twitter

Ozbiljan politički skandal potresa susjednu Bosnu i Hercegovinu, a sve je krenulo zbog posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova toj zemlji.

Naime, protokolom je bio predviđen sastanak svih triju članova državnog vrha s Lavrovom, međutim, na tom se susretu pojavio tek Milorad Dodik, dok su druga dva člana Predsjedništva Šefik Đžaferović i Željko Komšić ruskog ministra optužili da ne poštuje suverenitet BiH kao države.

Povod za ovu bošnjačku netrepeljivost jest niz Lavrovovih izjava. On je po dolasku u BIH naglasio kako se njegova zemlja protivi izmjenama Daytonskog sporazuma, ali i bilo kakvom angažmanu međunarodne zajednice u BiH te se ujedno usporitivio približavanju te zemlje NATO-u. Osim toga tijekom svojeg posjeta Beogradu ruski šef diplomacije ustvrdio je kako predstavnici Hrvata i Bošnjaka u Predsjedništvu BiH koji su se odbili sastati s njime nisu samostalni i da rade po nečijem nalogu. Taj incident nazvao je nebitnim za stajališta Rusije o razvoju odnosa s narodima BiH.

Dio hrvatskih analitičara i političara u BiH u ovom nastupu i retorici ruskog ministra ne vidi ništa sporno, no s druge strane pobunio se Komšić koji se ionako među hrvatskim narodom smatra njihovim nametnutim i nelegitimnim predstavnikom. On je Lavrova optužio za nepoštivanje Ustava BiH dok s druge strane Hrvati iz BiH podsjećaju da je Komšić taj koji je u Predsjedništvo instaliran uz nepoštivanje Ustava.

Inače, i bez ovog incidenta Komšić nerijetko plijeni pažnju kako bosanskohercegovačke tako i hrvatske javnosti pa su nedavno zabilježeni njegovi konflikti s predsjednikom Zoranom Milanovićem, a uz to njegova politička biografija spada u jedne od najzanimljivijih u susjednoj zemlji. Rođen je u Sarajevu kao sin Hrvata iz Kiseljaka i Srpkinje iz Doboja. Premda je kršten u katoličkoj crkvi sebe opisuje kao agnostika. U braku je sa bošnjakinjom iz Sarajeva, stanovitom Sabinom koju je upoznao tijekom opsade  Sarajeva. U Sarajevu je završio Pravni fakultet, bio je pripadnik Armije RBIH, dobio je odlikovanje Zlatni ljiljan, a nakon rata se priključio politici kao član Socijaldemokratske partije što mu je osiguralo prepoznatljivost.



U nekim bosanskohercegovačkim medijima govorilo se kako je ’96-te predao zahtjev za hrvatsku putovnicu, što su odbile hrvatske vlasti, a on navodno tu crticu iz svojeg životopisa nerado spominje. S druge strane Komšić u svojim javnim istupima ističe kako mu hrvatska putovnica niti nije potrebna jer je njegova domovina BiH. Komšić je jedno vrijeme bio načelnik općine Novo Sarajevo, djelovao je i kao veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori, a potom je izabran za člana Predsjedništva BiH. Što se tiče hrvatskih političara, do danas je u prisnim odnosima s bivšim predsjednikom Mesićem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI