METEOROLOŠKI SERVIS OBJAVIO PROGNOZU ZA ZIMU: Evo što čeka Europu, ali i Hrvatsku

Izvor: Screenshot

Zanima vas što nas čeka u nadolazećem zimskom razdoblju? Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Europu. Prema njihovim analizama, izgledno je da će zima u južnom dijelu kontinenta podsjećati na prošlogodišnju zimu.

Meteorolozi predviđaju oluje i jake vjetrovi diljem Španjolske i južne Francuske te brojne promjene vremena.

“Neke od najjačih oluja najvjerojatnije će se biti u južnoj Francuskoj, Španjolskoj ili Portugalu ove zime”, rekao je meteorolog Tyler Roys.

U ostalim dijelovima južne Europe zima će biti vlažna.

Isto tako, meteorolozi predviđaju kako će ove zime obilna vlaga dolaziti iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći dio Turske.



Meteorolog Alan Reppert ističe da se zbog ovog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom.

“Čak bi i umjerene količine oborina mogle rezultirati brzim otjecanjem i nabujalim rijekama koje bi dosegle točku loma, što bi moglo uzrokovati značajne poplave”, upozoravaju meteorolozi.

“Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Europe ostati prosječne. No, temperature u dijelovima Italije, Grčke i Balkana mogu se ponekad popeti i iznad normalnih”, naglasio je Roys.

Prognostičari AccuWeathera kažu da će unutarnji dijelovi istočne Europe ove zime imati neočekivano hladni zrak. Područje s najvećim rizikom za temperature nekoliko stupnjeva ispod normalne obuhvaća područje od središnje Ukrajine prema sjeveru do Latvije i Estonije te do zapada do Slovačke i Poljske.

Zbog aktivne oluje ove će se zime povećati rizik od poplava diljem Italije i Balkana.  Očekuju se česta razdoblja kiše i snijega u većem dijelu unutrašnjosti istočne Europe.

Prognostičari najavljuju kako će produženi naleti hladnog zraka stići diljem Sjeverne Europe, osobito Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema Roysu, temperature će tijekom druge polovice zime u sjeverozapadnoj Europi pasti na gotovo normalne i ispod normalne razine.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI