MIJENJA SE ZAKON O RADU: Navršili ste 65 godina i želite ostati u svijetu rada? Moći ćete, a Vlada priprema stimulativne poticaje

Foto: Pixabay

Iako je Vlada željela produljiti radni vijek do 67. godine, prije tri godine je sindikalnim referendumom to sprijećeno. No, vladajući raznim poticajima pokušavaju motivirati radnike da ostanu što dulje na tržištu rada. Tako oni uz uz već postojeću mogućnost rada do pola radnog vremena s isplatom mirovine, imaju i novu mogućnost. Naime, zakonskim izmjenama otvara se dobrovoljno produljenje rada do 68. godine s pravom na stimulativnu mirovinu.

To se nalazi u prijedlogu Zakona o radu, koji je prošloga tjedna Vlada uputila u saborsku proceduru.

Prema postojećim pravilima, poslodavac je imao pravo otkazati ugovor o radu zaposleniku s navršenih 65 godina. Ubuduće neće moći otkazati radni odnos radniku koji stekne uvjete za starosnu mirovinu, ako to sam radnik ne želi.

To znači da će radnik koji navrši 65 godina i 15 godina birati želi li ići u mirovinu ili će nastaviti raditi.

Oni koji se odluče raditi još tri godine iznad dosadašnje “magične životne granice”, imat će pravo na uvećanu mirovinu. Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, zaposlenim osobama starijima od 65 godina polazni faktor za određivanje starosne mirovine povećat će se s 0,34 posto za svaki mjesec rada na 0,45 posto.To znači da oni koji nastave raditi do 68. godine mogu računati na mirovinsku povišicu od 16,2 posto. Ako pak u dogovoru s poslodavcem nastave raditi do 70. godine, moći će podebljati mirovinu za čak 27 posto.

Spomenuta izmjena ima i drugu negativnu stranu, a to je da radnici stariji od 65 godina gube pravo na otpremninu u slučaju otkaza, što će mnoge odvratiti od donošenja odluke o produljenju radnog vijeka.

Radnici koji žele nastaviti raditi u smanjenom opsegu mogu odabrati drugu zakonom dopuštenu mogućnost, a to je rad uz mirovinu.

U tom slučaju mogu iskoristiti pravo na otpremninu ako imaju takvu mogućnost i ponovno se radno aktivirati na pola radnog vremena nakon stjecanja mirovine.

Skraćeni radni odnos uz isplatu mirovine omogućen je umirovljenicima s prijevremenom i punom starosnom mirovinom, kao i onima s obiteljskom mirovinom.

Pravo zapošljavanja imaju umirovljeni prema posebnim propisima, i to prema još povoljnijim uvjetima. Naime umirovljeni vojnici i policajci, za razliku od ostalih, mogu raditi na puno radno vrijeme uz isplatu pola mirovine, piše Tportal.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI