MILANOVIĆ I DALJE TRAŽI DA BiH DOBIJE STATUS KANDIDATA ZA ULAZAK U EU: ‘Može Ukrajina i Moldova, ali ne bez BiH kojoj dajemo palac gore!’

Screenshot/N1

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je sazvao konferenciju za novinare.

Na početku je rekao kako će “nastaviti raditi ono što smatra da mu je dužnost i obveza prema Ustavu”.

“Ne brojim prošle dane otkad sam predložio sastanak Vijeća na nacionalnu sigurnost na temu BiH i Ukrajine. Tema BiH i statusa Hrvata, rasturanja, uzimanja svih prava, to je hrvatski vitalni nacionalni interes. Ne mislim pritom na opstanak, ali previše je Hrvatska napravila i doprinijela i u nama nema želje za osvetom nego za uređivanjem stanja u BiH i da ona postane članica EU-a”, rekao je Milanović.

Dodao je kako smo prošli tjedan svjedočili odlasku trojice europskih lidera u Kijev i u ime svih članica “čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata, i Moldava pride”.

“Dobro, o tome se govorilo, to je bila inicijativa poljskog predsjednika. Odjednom one imaju status kandidata iako se tome kategorički protivila garnitura država prije tri mjeseca”, istaknuo je.



“Neka Ukrajina dobije status, ali ona kao i Moldova ima ogromne sigurnosne probleme geopolitičke naravi, a EK odjednom piše preporuku. To je prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH da status kandidata kao čin povjerenja, nade… Rade sve uz podršku dementora, oni koji srču energiju, to je međunarodna zajednica u BiH, od nje ne da rade dobru koloniju, nego otirač”, naglasio je.

Dodao je kako “sad imamo priliku BiH dati palac gore i da se jednog dana pregovara za ulazak u EU”.

“Računaš to je to i sad se ne radi o tome da moraš blokirati Finsku i Švedske nego reći – stanite malo, zašto ne uključiti i BiH?”, upitao se.” Ako jedno vrijedi 1000 eura onda status kandidata vrijedi 200 eura. To su dvije transakcije, a moramo govoriti na način transakcija da ljudi razumiju”, naglasio je Milanović.

Ponovno se osvrnuo na statuse kandidata za ulazak u EU te rekao kako “može Ukrajina i Moldova, ali ne bez Bosne i Hercegovine”.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI