MILANOVIĆ I PLENKOVIĆ ODVOJENO NA KOMEMORACIJI: U Jasenovcu obilježavanje sjećanja na 22. travnja 1945.

wikipedia

I ove, kao i svake godine do sada održava se komemoracija proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac. Na 77. obljetnicu u petak se održava komemoracija, na kojoj će, uz predstavnike državnog vrha, sudjelovati predstavnici naroda žrtava tog logora i antifašista, ali bez predstavnika Židova.

Komemoracija u Spomen području Jasenovac obilježava se u znak sjećanja na 22. travnja 1945. godine i proboj 600 logoraša koji je preživjelo njih tek stotinjak. Ujedno se počast odaje svim stradalima kao i preživjelim logorašima.

Podsjetimo, ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracijski logor po broju zatočenika i stradalih na području NDH. Metode ubijanja logoraša uključivale su vješanja, ubojstva noževima, maljevima i sjekirama te vatrenim oružjem. Ubojstva su se izvršavala na raznim lokacijama unutar kompleksa Jasenovac i povezanih logora te u obližnjim selima.

Ove godine, predsjednik i premijer će odvojeno posjetiti Jasenovac.

Polaganjem ruža i kamenčića kod spomenika Kameni cvijet počast stradalima prvo će u 9 sati odati predsjednik Republike Zoran Milanović, a zatim će u 10,30 sati vijence kod Kamenog cvijeta položiti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković u ime izaslanstava Sabora i Vlade.Počast će odati i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Srpskog narodnog vijeća, romske nacionalne manjine i SDP-a.

Predsjednik Vlade zatim će položiti vijenac na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica i zapaliti svijeću kod Zida boli u Romskom memorijalnom centru Uštica te se sastati sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem.

Ni ove godine neće biti zajedničkog odavanja počasti predstavnika vlasti i svih naroda žrtava logora Jasenovac. Iz Koordinacije židovskih općina ranije su potvrdili da će u Jasenovca ići sljedećeg tjedna, a na današnjoj komemoraciji neće sudjelovati nezadovoljni što, kako navode, vlast još nije zabranila ustaško znakovlje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI