MILANOVIĆ IGNORIRA BANOŽIĆEVE OPTUŽBE I PORUČUJE PLENKOVIĆU: ‘Dakle, skrbniče, s njim više neću razgovarati!’

Screenshot/N1

Predsjednik RH Zoran Milanović odgovorio je ministru obrane Mariju Banožiću.

“Ne može on ništa tražiti. Ja sam naredio da govori samo vrhovni zapovjednik. Tako je bolje, kad riješimo neke stvari možemo po starom. Danas se upleo u zapovjedni lanac”, rekao je predsjednik.

Dodao je da to nije udar na vojsku nego “politička svinjarija, i to ne prva”.

“Mora se znat hijerarhija u vojsci. Kad ministar prestane kažnjavati i arbitrarno slati u mirovinu zaslužne vojne časnike… Opet ponavljam, nema ministra, postoji Plenković. Neće se vojska voditi kao HDZ. Nije mu general zabranio da govori, nego vrhovni zapovjednik”, govori Milanović.

Na upit o tome smije li načelnik GS-a provoditi njegove zapovijedi bez suglasnosti ministra, odgovorio je da je sve po zakonu i Ustavu.



“Ja sam vrhovni zapovjednik kojeg je birao narod, a ona ima skrbnika. Njegovo ponašanje je protuzakonito, on laže. Načelnik je mojom naredbom izdao zapovijed, to je jednostavno, istaknuo je.

“Da će sitni stranački žicari provoditi ovakav zulum, neće”, naglasio je predsjednik.

“Vidjet ćete na što sve ministar potpisuje suglasnost i to s kakvim argumentima. Dakle, on će nama govoriti o zakonitostima. Pričekajte još dan, dva. Taj ministar je svojim ‘šparanjem’ doveo vojsku na rub egzistencije. Ja sam vrhovni zapovjednik, nije on. Mene vojska servisira. Helikopteri par puta lete za moje potrebe. Koliko puta je vojska izašla van, e to je to raspolaganje oružanim snagama. Kada govorimo o vertikali, tu se ministra ništa ne pita. Mali HDZ-ovac sa svojim skrbnikom ne zna ništa”, rekao je Milanović.

Dodao je da “on u svakom trenutku nekome može prekinuti karijeru”.

“Dok ne vrati Elvisa Burčula u službu, vidjet će što će biti. Ne dam, neću i ne želim čuti za tog čovjeka. Okupio je generale prije mog dolaska i prijetio im. Tražio je ostavku Hranja. Tko je on da traži ostavku? Da ja tražim njegovu ostavku? Ima li tog brigadira Burčula na listi za izdvajanje? To piše u rješenju. On nije kukavički otišao u mirovinu pa da ga ministar može umiroviti. To časni vojnici ne rade. Dakle, skrbniče, s njim više neću razgovarati”, istaknuo je predsjednik.

Na novinarski upit o tome s kim će onda razgovarati, Milanović je ironično odgovorio “s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI