MILANOVIĆ IZ ZEMUNIKA OPET JASNO PORUČIO: ‘To bi bio čisti sadizam, Hrvatska to ne može dopustiti’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović  sudjelovao je na svečanosti dodjele letačkog znaka vojnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kadetima 26. naraštaja u Vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Milanović se prigodno obratio na svečanosti i čestitao kadetima.

Vi ste nasljednici onih hrabrijih među najhrabrijima. I prvi hrvatski letači su bili hrabri jer su počinjali u nemogućim uvjetima. Ali toga ste svjesni i po tome ste u Europi jedino jato letača čiji su prethodnici prije 30 godina bili u životnoj pogibelji – rekao je.

“Čestitam na uspjehu, završili ste kompleksno školovanje za birane ljude, koje ne bi svatko mogao završiti. Želim vam sreću, da budete razboriti, odvažni, da čuvate prije svega sebe, a onda i imovinu koja vam se stavlja na raspolaganje, koja je kvalitetna”, kazao je Milanović.

U službeni posjet Hrvatskoj stiže premijerka Finske Sanna Marin.  “Finska ima svoje sigurnosne razloge, ima ih i Hrvatska, i ovo je dobra prilika da ovu priču, koja je krenula s Ukrajinom i Moldavijom, da im se da status kandidata, da se to dodijeli i BiH jer o tome nitko ne govori, kao da ta država ne postoji”, rekao je predsjednik.



Potom se osvrnuo

Ja sam za to da se cijeloj BiH da signal da su dobrodošli u EU jer će biti nemoguće objasniti da Ukrajina i Moldavija mogu, a BiH ne. To je uredu, ali Hrvatska ne može dopustiti da se iz tog kruga izostavi BiH. To bi nalikovalo sadizmu. Oni su naši susjedi, zemlja bez tereta, s kojom imamo tisuću kilometara granice. Valjda nas se nešto pita. Očekujem da se i hrvatska Vlada i premijer zauzmu za to”, kazao je predsjednik Milanović.

Netko drugi je odlučio ili su se uskladili, smatra, da se prijateljski nastupi prema Ukrajini i Moldaviji.

“To je u redu, ali Hrvatska ne može dopustiti da se iz tog kruga izostavi BiH kao kandidat”, ističe Milanović.

Milanović kaže da ako im se ne da status kandidata, praktički ih ne priznajemo kao državu. Njih preskočiti, to bi nalikovalo sadizmu, dodao je.

“Oni su Europa, ali oni su i naši susjedi, tu se malo našpanaš i već si u BiH. To je država s kojom imamo 1000 kn granice”, rekao je Milanović.

“VLADA je i ranije mogla fiksirati cijene goriva, no bolje ikad nego nikad, ali bilo je razloga za kalkuliranje”, rekao je danas predsjednik Republike Zoran Milanović komentirajući današnju odluku vlade o fiksiranju najviših maloprodajnih cijena osnovnih goriva.

“I ja bih kalkulirao da sam na mjestu vlade”

“Pa, bolje ikad nego nikad. Vlada je to mogla napraviti i ranije, ali bili su neki razlozi zbog kojih bih i ja, da sam na njihovom mjestu, kalkulirao. Sada ih više nema, euro je manje-više siguran i prema tome kako god se bude djelovalo dobro je dok ovaj val skupoće ne prođe”, rekao je Milanović zamoljen za komentar vladine mjere. Dodao je kako smo već viđali sadašnju razinu cijena nafte.

“Dok rat (u Ukrajini op.ur.) ne završi i dok se stvari ne smire, možemo očekivati da taj rast neće stati. Benzin neće biti jeftin više nikad, a neko vrijeme ćemo se morati naučiti da će koštati malo više”, rekao je predsjednik Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI