MILANOVIĆ IZAZVAO LAVINU NAKON IZJAVE: Žigmanov stao u njegovu obranu: ‘Milanović bi mogao pokrenuti postupak da im se oduzme državljanstvo’

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović  svojom je izjavom u kojoj Bunjevce naziva Hrvatima izazvao reakcije.

Naime, na tu njegovu izjavu reagirao je predsjednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić. koji navodi da je riječ o neprimjerenom istupu predsjednika ozbiljne europske države.

No sad su se javili i predstavnici Demokratski savez Hrvata u Vojvodini koji su oštro osudili optužbe Mirka Bajića prema Hrvatima i predsjedniku Zoranu Milanoviću.


Predsjednik DSHV, Tomislav Žigmanov, u priopćenju je naveo da se “u Srbiji nastavila stara praksa osporavanja hrvatskog identiteta Bunjevaca” koju prate i “oni mjesni Hrvati koji sebe od skorijeg vremena nazivaju Bunjevcima”.

Žigmanov nadalje tvrdi da “dozu lakrdijaštva u tom jeftinom cirkuskom igrokazu daje činjenica da to dolazi od onih koji su izravno bili ‘nakačeni’ na hrvatske institucije i organizacije 1990-ih, recimo kao stipendisti DSHV-a, a javna je tajna da dio njihova vodstva ima hrvatsko državljanstvo koje su stekli dokazom da su pripadnici hrvatskoga naroda.”DSHV nadalje u priopćenju navodi da bi “predsjednik Hrvatske mogao, svim Hrvatima koji sebe od skora smatraju samo Bunjevcima u Srbiji, pokrenuti postupak za oduzimanje hrvatskoga državljanstva”, kao i da je bunjevačko pitanje relikt “velikomađarskih asimilacijskih projekata” iz druge polovine 19. stoljeća.

“Ista je praksa nastavljena u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, no ove su nepravedne politike doživjele svoj krah 1930-ih godina, jer su Bunjevci gotovo plebiscitarno prihvatili povijesnu istinu da su pripadnici hrvatskog naroda”, tvrdi u priopćenju predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Podsjetimo Bajić je reagirao na Milanovićeve izjave u kojima Bunjevce naziva Hrvatima te u kojima je rekao da je hrvatska zajednica u Subotici veća nego gotovo sve zajednice u kojima žive Srbi u Hrvatskoj, da su u Subotici 1900. godine od 100.000 stanovnika ’50 posto bili Hrvati Bunjevci’ i da ju je to činilo “najvećim hrvatskim gradom”.

“Bunjevci su autohton južnoslavenski narod, baš kao što su i Hrvati i Srbi”, smatra Bajić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI