MILANOVIĆ JE HTIO SLATI VOJSKU U BIH? ‘To je laž koju će Banožić morati objasniti’

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon eskalacije sukoba između predsjednika i vrhovnog zapovjednika Zorana Milanovića te ministra obrane Maria Banožića isplivao je niz teških riječi i optužbi.

Situacija je dodatno kulminirala kada je u Požegi gdje je održana prisega dragovoljnih ročnika, vrhovni zapovjednik ovlastima kontrole protokola, zabranio održati govor ministru Banožiću. Kao odgovor na takvo poniženje Banožić je medijski prozvao i zatražio ostavku načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja.

Iako je korijen javnog verbalnog sukoba umirovljenje brigadira Bručula te općenita dugotrajna politička netrpeljivost između HDZ-a i Milanovića, daje se naslutiti da su neke nesuglasice između Banožića i Milanovića kuhali i ranije.

Međusobni odnos Banožić je opisao u intervjuu za Jutarnji list:

“Rekao sam mu: Sad je dosta. Odobravali ste za predsjednikova putovanja razna materijalna sredstva, od helikoptera do brodova, bez mojeg odobrenja i znanja. Čak ste bez mog znanja i odobrenja namjeravali poslati vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu pa smo skandal izbjegli u posljednji trenutak.



Tražim od vas da podnesete ostavku ako se ne možete oduprijeti pritiscima predsjednika da ne poštujete zakon. Odgovorio mi je da će to učiniti i podnijeti ostavku”, rekao je Banožić.

Admiral Hranj kasnije je demantirao da je dao ili ponudio ostavku, ali nije demantirao dio izjave oko slanja vosjke u Bosnu i Hercegovinu.

No s Pantovčaka demantiraju izjave o slanju vojske u BiH.

“To je laž koju će ministar morati objasniti”, odgovorili su s Pantovčaka za N1.

No daljnjeg pojašnjenja iz MORH-a još nije bilo.

Neslužbeno, navodno se radi o situaciji iz ožujka ove godine kada se u Bugojnu organizirao posljednji ispraćaj četvorice pripadnika HVO-a i na kojem je sudjelovao i predsjednikov savjetnik za veterane Domovinskog rata, Marijan Mareković.

Predsjednik je isti dan najavio i daljnji sukob s ministrom nazvavši ga “zlostavljačem vojske, čovjekom koji je doslovbno zalutao u ovaj sustav jer kažnjava i arbitrarno šalje u mirovinu zaslužne vojne časnike”.

“O tome ćete ovih dana čuti još – polako da ne bude previše odjednom – što se sve radi i kakvi kriteriji postoje kod tog ministra”, najavio je tada predsjednik Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI