MILANOVIĆ JE PRONAŠAO NOVOG ČOVJEKA ZA ŠEFA VRHOVNOG SUDA: Tko je SDP-ov ministar koji ni Plenkoviću nije neprihvatljiv?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nikada se predsjednik Zoran Milanović ni za koga nije tako gorljivo zalagao kao što se nedavno založio za profesoricu Zlatu Đurđević koja je, prema njegovim riječima, bila idealna kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda, na kojem bi zamijenila Đuru Sessu koji je dao do znanja da se više nema namjeru kandidirati za tu poziciju.

Sessino odustajanje uslijedilo je nakon Milanovićevih kritika na njegov račun i pogotovo nakon prozivki međugorskog reformatora Zdravka Mamića koji je upravo njega označio kao jednoga od korumpiranih sudaca.

Iako je Sessa te Mamićeve teorije demantirao, jasno je kako njega predsjedanje ovim sudom više ne zanima.


Jasno je i da Milanović u sukobu s Plenkovićem nema previše šansi kada je riječ o izboru predsjednika Vrhovnog suda jer bez obzira na to što predsjednika Vrhovnog suda predlaže predsjednik Republike, konačnu odluku donosi Sabor u kojem Plenković još drži kakvu-takvu većinu. Ta Plenkovićeva većina nedavno je jasno dala do znanja da Đurđević nije njihov izbor. Izvlačile su se tu stare mantre o njezinu odnosu prema ‘lex Perkoviću’, a izvlačile su se i brojne uvrede koje je vladajući dvojac u tom periodu izmijenio.

No, kako zasad stvari stoje, u razdoblju u kojem će sudac Marin Mrčela voditi Vrhovni sud kao privremeno rješenje, premijer Plenković i predsjednik Milanović ipak će biti prisiljeni sjesti za stol i pronaći zajednički jezik te uskladiti stavove o izboru predsjednika suda.Dok je Plenković sklon tomu da na čelu Vrhovnog suda ostane korektni Mrčela, Milanović je sklon velikom zaokretu i odustajanju od Đurđević. No za HDZ bi to moglo značiti još jedno iznenađenje, koje čak i nije posve neočekivano. Naime, kao novi, mogući, Milanovićev kandidat za predsjednika Vrhovnog suda ponovno se spominje njegov aktualni savjetnik i bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Njega predsjednik smatra osobom koja uz Đurđević najbolje odgovara njegovim kriterijima, u Milanovićevu uredu bivšeg ministra opisuju kao moralno nepotkupljivu osobu vrlo čvrstog karaktera, a to je ono što predsjednik očekuje od novog predsjednika Vrhovnog suda, što je, uostalom, i sam više puta potvrdio.

Da sumnja u Miljenićeve kompetencije i karakter, on zasigurno ne bi bio dio njegova tima u kojem ovaj bivši odvjetnik slovi kao jedna od najvažnijih karika još od početka Milanovićeve kampanje za predsjedničke izbore. Onima koji Milanovića poznaju neobično je da se u seriji žestokih javnih nastupa toliko zainteresirao za pravosudne teme jer ga kao premijera pravosuđe nije previše zanimalo. Zato u pravosudnim krugovima vjeruju kako nije nemoguće da iza tog Milanovićeva intenzivnog angažmana stoji upravo Miljenić te kako je navodno on iz sjene vodio predsjednikovu “operaciju Đurđević”.

Na Pantovčaku tvrde kako je bivši ministar pravosuđa zaslužan za Milanovićeve kontakte i sve bolje odnose s ljudima iz pravosudnih krugova, uključujući i odnose s ustavnim sucem Abramovićem, zbog kojega su HDZ-ovci nedavno prozivali predsjednika. Kako Milanoviću instaliranje Đurđević nije prošlo, tako se sada navodno okrenuo mogućoj kandidaturi Orsata Miljenića koji ga je navodno prije nešto više od pola godine odbio, no sada ni sam nije siguran je li ta odbijenica bila potrebna. Najkraće rečeno, bivši ministar odnedavno se počeo premišljati u vezi sa svojom kandidaturom za predsjednika Vrhovnog suda, a oni koji Miljenića poznaju tvrde da on ni Plenkoviću ne bi trebao biti neprihvatljiv.

HDZ-ovci podsjećaju kako je on kao ministar napravio jednu dobru stvar, odnosno izmijenio Zakon o parničnom postupku kojim se u slučaju niza istovrsnih tužbi na Vrhovnom sudu odluka donese u jednom slučaju, dok se drugi slučajevi zatim rješavaju po istom obrascu.

Međutim, ako su Đurđević u vladajućim redovima zamjerali ‘lex Perković’, nejasno je zašto bi Plenković pristao na Miljenića kao kandidata kada je upravo u njegovu ministarskom mandatu taj zakon dizao prašinu u javnosti. S druge strane, na Pantovčaku njegovu eventualnu kandidaturu argumentiraju time što je Miljenić i kao odvjetnik i kao ministar dugi niz godina prisutan u pravosudnom sustavu, nije autsajder, već dužnosnik koji bi vrlo brzo shvatio što mora činiti. Svjesni su da bi njegova eventualna kandidatura naišla na kritike, no isto tako kažu kako bi on svojim djelovanjem vrlo brzo ušutkao potencijalne napadače.

Još proljetos, kada je zbog Miljenića i njegove moguće kandidature ministar pravosuđa Ivan Malenica posjetio Milanovića, govorilo se da je Plenković spreman podržati predstojnika Ureda predsjednika kao kandidata za Vrhovni sud. U to se vrijeme u kontekstu kandidature spominjala i sutkinja Vrhovnog suda Gordana Jalšovečki koja obnaša dužnost zamjenice predsjednika Državnog sudbenog vijeća i o čijem se imenu ponovno spekulira u kontekstu moguće kandidature. Od kandidature suca Andreja Abramovića Milanović je navodno odustao iako cijeni njegove kompetencije, no upravo zato ga i želi zadržati na Ustavnom sudu. Milanović i na tom sudu želi imati svojeg čovjeka, znajući da tim sudom upravlja Šeparović kao kadar Vladimira Šeksa, kojemu Abramović na Ustavnom sudu nerijetko slovi kao oporba u donošenju većine najznačajnijih odluka.

Da je Milanovića doista posjetio mladi ministar pravosuđa, predsjednik je prije nekoliko tjedana osobno potvrdio rekavši kako je prilikom tog posjeta razgovarao upravo s Miljenićem. Nakon toga Milanović je još jedanput demonstrirao svoj karakter – izvrijeđao je Malenicu, a zatim i Plenkovića i na tome je ta priča stala. Očito se nisu uspjeli dogovoriti, a očito je i to da Milanović, bez obzira na prvotnu ljutnju i najave o odustajanju, od Vrhovnog suda i svojih kandidata nema namjeru dići ruke. Iz Plenkovićeva kruga poručuju, pak, kako njemu ni trenutna situacija nije neprihvatljiva, pa potvrđuju teze Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva koji su između redaka rekli da predsjednika Vrhovnog suda i nije potrebno izabrati. Mrčela, koji je zamjenik predsjednika Vrhovnog suda, rekao je kako on tu instituciju bez problema može voditi sada kada je Sessi istekao mandat.

Izgledno je, dakle, da je dužnost predsjednika Vrhovnog suda prenapuhana, a po svemu viđenom i nepotrebna, jer sustav sasvim normalno može funkcionirati i bez njega pa slijedom toga nema govora ni o ustavnoj krizi koju je Đurđević najavila u slučaju da ne bude izabrana za predsjednicu suda. S obzirom na trenutno stanje stvari, ali i na trenutne odnose između premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića, malo je vjerojatno da će oni tijekom ljeta uspjeti stabilizirati i izgladiti svoje poljuljane odnose pa je izgledno da će se i o Vrhovnom sudu polemizirati nakon ljeta, a tada bi Milanović mogao ponovno pokazati kako to izgleda kada na čelu države imate predsjednika s karakterom i premijera koji je pošto-poto odlučio pokazati tvrdu kohabitaciju s Milanovićem, koju je najavio još u noći predsjedničkih izbora.

Kako se to odražava na generalnu sliku o hrvatskom pravosuđu ionako nije važno, jer u sustavu u kojem u jednom danu zbog Mamićevih prozivki tri suca završe iza rešetaka, Milanovićev i Plenkovićev odnos možda i nije najveći problem. Problematična je korupcija, dugotrajni i iscrpljujući procesi kojima se ne nazire kraj, kadroviranja, ali i sve ono na što godinama upozoravaju domaća, ali i europska nezavisna tijela čiji lideri vrlo vjerojatno nisu ni svjesni da u Hrvatskoj pravosuđe i politika jedno bez drugog ne mogu. Signal je to koji je jasno vidljiv baš iz Vrhovnog suda i polemika na državnom vrhu o ovoj složenoj tematici koja sve manje zanima građane koji hrvatskom pravosuđu ionako ne vjeruju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI