MILANOVIĆ KOMENTIRAO STATUS HRVATA U BiH: ‘Nasilni rasplet, ako je to utjeha, praktički nije moguć’

foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je trilateralni sastanak sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom te austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, prenosi Dnevnik.hr.

Sastanak se održao u petak na Brijunima.

Milanović je rekao da je prvi puta ugostio svoje kolege u okviru formata trilaterale. “I neformalno, posebno s Pahorom, imam čast razgovarati i pretresati materiju”, kazao je Milanović.

Razgovarali su i o ratu u Ukrajini. “Tri glave su uvijek vrednije od jedne”, kazao je Milanović.

Dodao je da je po porivu govorio o statusu Hrvata u BiH. “Prava se sistematski i perfidno krše. Nasilni rasplet, ako je to utjeha, praktički nije moguć. No politička nestabilnost je stvarnost Hrvata u BiH i preko toga Hrvatska neće moći preći”, rekao je predsjednik.



Posebna pozornost posvetila se situaciji u jugoistočnoj Europi, uključujući aktualnu situaciju u Bosni i Hercegovini te europskoj perspektivi država jugoistočne Europe.

Prvi Trilateralni sastanak predsjednika Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Republike Austrije održan je 2014. u Beču, kada je dogovoreno da sastanci postanu tradicija razmjene mišljenja o aktualnim pitanjima u međunarodnim odnosima, situaciji u EU i regiji te o odnosima triju država.

Od tada se sastanci održavaju redovito svake godine, a domaćinstvo sastanaka se izmjenjuje. Predsjednik Milanović do sada je sudjelovao na dva sastanka: 2020. u Beču u Austriji i 2021. u Kostanjevici na Krki u Sloveniji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI