MILANOVIĆ O HRVATSKOM PROLJEĆU: U bivšoj državi Hrvati su prošli težak put! Iznenadit ćete se kako on vidi tadašnju Jugoslaviju

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović upriličit će prijam u prigodi obilježavanja 30. obljetnice ustroja 2. gardijske brigade “Gromovi”. Pritom će zaslužnima uručiti odlikovanja, a očekuje se prigodno obraćanje Predsjednika Republike.

No prije toga u Klovićevim je dvorima je nazočio predstavljanju zbornika radova “Sinj i Hrvatsko proljeće” prigodom obilježavanja 50 godina Hrvatskog proljeća, gdje se također prigodno obratio.

Pritom je kazao kako je Hrvatsko proljeće s jedne strane činila sinjska aristokracija “djeca koja su se školovala i koji su krenuli punim plućima u život”.

“Jugoslavija je za hrvatski narod bila premosnica do realizacije konačnog cilja, hrvatske neovisnosti”, dodaje, ali i navodi kako je 1971. godina bila razdoblje hrvatskog krika, odnosno pokušaja da se napravi više reda u toj državi.

’Platili nezamislivu cijenu’



“To su ljudi koji su pokušavali bolje, prije svega Miko Tripalo i Marko Veselica. Platili su nezamislivu cijenu, drugima se život promijenio, potucali se od nemila do nedraga i na kraju doživjeli Hrvatsku kao mladu, neovisnu državu, državu identiteta i ponosa, svijesti gdje pripada i koliko je malena i koliko je velika”, rekao je Milanović

Osvrnuo se potom i na današnje stanje u državi, a shodno tome i na članstvo Hrvatske u EU i NATO-u. “Na to gledam kao na etapu na tom putu, nešto iz čega za sebe trebamo izvući najveću korist. Svi resursi koje imamo su ništa ako ga ne naseljavaju žilavi, pametni i ambiciozni ljudi. Te ambicije Sinjanima i Sinjankama nikada nije nedostajala”, zaključio je Milanović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI