MILANOVIĆ OBILJEŽIO DAN ROMA: ‘U Hrvatskoj imaju državu, to ne smije biti ustavna asptrakcija’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je čestitku povodom Svjetskog dana Roma u kojoj je istaknuo kako ravnopravnost ne smije biti ustavna apstrakcija.

Njihovi problemi nisu nestali

“Danas, u samostalnoj Republici Hrvatskoj Romi imaju svoju državu, državu koja ih želi kao ravnopravne sugrađanke i sugrađane, no isto tako i državu koja, svjesna jedinstvene sudbine i životnih prilika Romkinja i Roma, osim formalnog priznanja manjinskog statusa mora preuzeti posebnu odgovornost za poboljšanje njihovih životnih prilika”, istaknuo je Milanović. Naglasio je kako problemi koji tradicionalno muče romsku nacionalnu manjinu nisu nestali.


“Ponegdje su umanjeni, ali ponegdje su još veoma izraženi. Ono što najviše može pomoći u njihovu rješavanju strpljiv je i organiziran zajednički rad”, dodao je.

Ravnopravnost “ne smije biti ustavna apstrakcija”.“Odgoj i obrazovanje romske djece i mladih od razine vrtića do sveučilišta najuže je povezano sa zapošljavanjem, stanovanjem, zdravstvenom skrbi i dostupnošću kulturnih sadržaja”, dodao je.

Ravnopravnost, istaknuo je predsjednik, jasno možemo mjeriti brojem romske djece koja pohađaju škole i fakultete, socijalnim i komunalnim standardom romskih obitelji, kao i mogućnostima zapošljavanja Romkinja i Roma u raznim segmentima društvenog i gospodarskog života.

“Kulturna promocija i znanstvena afirmacija romskog jezika, kao i politička afirmacija na svim razinama sastavni su dio iste misije i cilja. Stoga je i obilježavanje Svjetskog dana Roma u Hrvatskoj kulturni i politički važno za cijelo hrvatsko društvo, ne samo simbolički nego i sadržajno.

S tim uvjerenjem o važnosti ovoga dana čestitam Svjetski dan Roma”, napisao je Milanović u čestitki.

Na obilježavanju Svjetskog dana Roma održanom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, bila je i savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, kao izaslanica Predsjednika Republike.

Svečanost je održana u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ u suradnji s Vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, stoji u priopćenju iz Ureda Predsjednika.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI