MILANOVIĆ OPLEO PO ODRŽAVANJU KRIMSKE PLATFORME: ‘To je inicijativa predsjednika parlamenata. Dok Hrvatska nije napadnuta i nije u ratu, neću sudjelovati’

Screenshot/N1

U povodu obilježavanja Dana Grada u ponedjeljak je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Makarske. Tom svečanom događaju prisustvovao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

U izjavi nakon sjednice, Milanović je rekao kako ne vjeruje da će se sresti s Nancy Pelosi jer ona sutra već odlazi iz Hrvatske.

Na pitanje o tome je li on tražio sastanak, odgovorio je kako su “Amerikanci tražili sastanak, a on danas ne može i to je to”.

“Ona nije izvršna vlast, za dva tjedna neće biti to što je sada”, rekao je.

Dodao je da je američki poziv vjerojatno bio kurtoazan.Ni na susretima Krimske platforme neće sudjelovati jer “ne zna je li pozvan, ne za što je to i jer vidi puno cinizma i nepoštenja prema jadnom ukrajinskom narodu i ne želi biti još jedan pozer koji će u tome sudjelovati”.

“To je inicijativa predsjednika parlamenata, ja sam predsjednik države i zato ne sudjelujem. Dok Hrvatska nije napadnuta i nije u ratu, neću sudjelovati”, naglasio je predsjednik.

Osvrnuo se i na obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

“Očekuje se da obučavamo njihove vojnike… Žao mi je, trebamo im pružiti svu pomoć. To je stvar o kojoj odlučuje Vlada, ali o sigurnosti brinem ja. Očekuješ od mene da odgovaram za nešto za što nema sredstava. Svi koji imalo razumiju pravo, znaju da to znači sudjelovanje u ratu”, naglasio je.

Dodao je kako ratno stanje pravno ne postoji, ali de facto postoji.

“To je crta preko koje ne dopuštam. To nisu vojna pitanja, nego pitanja sudbine i sigurnosti jedne države, ljudi koji ovdje očekuju najbolji život”, rekao je Milanović.

Uvjeren je da radi ispravno i da je na onoj strani povijesti koja je nama važna, “našoj strani povijesti”.

“Naša pozicija je takva da moramo brinuti svoju brigu”, zaključio je predsjednik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI