MILANOVIĆ PONOVNO PO PLENKOVIĆU: ‘Očekujem da Plenković pozove 50 novinara i angažira barem poljoprivrednu avijaciju da lete dok on drži pressicu’

Screenshot/N1

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je bio na svečanoj sjednici u prigodi obilježavanja 20. obljetnice rada i proslave Dana Sveučilišta u Zadru.

Nakon toga je komentirao odluku suda o oslobađanju dvojice muškaraca koji su govorili da bi premijera Plenkovića trebalo gađati jajima. Rekao je da je Plenković trebao reći policiji da uopće ne podnose prijavu, objavio je N1.

Dodao je kako se “političari na takve stvari trebaju naviknuti”.

“Kad je policija prijavila ljude koji su meni urlali, onda sam ja kao premijer rekao nemojte zbog toga prijavljivati ljude. To se smije, to je mišljenje suda. Čini mi se da je to u redu”, rekao je Milanović.

Na upit za komentar o “slučaju ministrice Tramišak”, ništa nije htio reći.



No, komentirao je slučajave ministara u Vladi protiv kojih se vodi istraga. Dodao je kako on kao premijer nije imao takvu situaciju.

“Ne završi svaka istraga optužnicom niti svaka optužnica kaznom. To je tanak led i uvijek ocjena premijera hoće li i u kojoj mjeri popustiti. Nisam imao takav slučaj i, iskreno, ne znam kako bih postupio u takvoj zamišljenoj, hipotetskoj situaciji. Ja vjerujem da su svi koji nisu osuđeni tehnički nedužni, a onda su nedužni. To je stanje odgovornosti i s tim nije za igrati se, jer onog trena kad to prestanemo tretirati kao jedno od ustavnih načela, onda će zadnju imati DORH”, istaknuo je predsjednik.

Rekao je i kako je govorio o tome da je “opasno da DORH privodi ministre i lišava ih slobode”.

“Ne govorimo tu o postupcima, nego o lišavanju slobode, prosto rečeno – hapšenje. Ministra uhapsiti ne dolazi u obzir bez suglasnosti Vlade”, naglasio je.

Osvrnuo se i na pad letjelice u Zagrebu. Pozvao je premijera da pokaže nalaz vještačenja “kao što je pokazao slike detalja iz istrage”.

“Osim opasnih relativiziranja nalaza u istrazi, jer sad imamo nove elemente u toj istrazi, i sad očekujem da Plenković pozove 50 novinara i angažira barem poljoprivrednu avijaciju da lete dok on drži pressicu. S obzirom da ova istraga neće završiti kaznenom prijavom ili pokretanjem istrage protiv neke osobe, da se radi o slučaju iz nacionalne sigurnosti, jedinstvenom, srećom ne fatalnom, što ne bi bilo sigurnije formirati neko istražno povjerenstvo sa stručnjacima da oni donesu mišljenje, da oni provedu istraga. Ovo ne može biti kaznena istraga, tu ne može biti ni nepoznatog počinitelja, ovo je sigurnosna istraga, a ne da daš taj posao vojnoj policiji, koja ono što sazna prenese Banetu, a ovaj to prenese Plenkoviću”, zaključio je Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI