MILANOVIĆ ‘POSTAJE’ PRAVI SIROMAH! Više neće biti dužnosnik s najvećom plaćom, a jedan čovjek bit će posebno zadovoljan

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Za više od tisuću kuna raste i bruto plaća predsjednika Vlade i Sabora, a mijenjaju se koeficijenti i ministara, župana, gradonačelnika…

Vlada je sa sindikatima prošlog mjeseca dogovorila povećanje osnovice, pa će plaća rasti i Plenkoviću, Milanoviću, Jandrokoviću, ministru i saborskim zastupnicima, odnosno svim dužnosnicima. No ovim zakonom najveću dužnosničku plaću imat će predsjednik Ustavnog suda, a ne predsjednik Republike Zoran Milanović.

U Hrvatskoj dužnosnici su osim navedenih i državni tajnici, suci Ustavnog suda, ravnatelji Carine i Porezne, HZMO-a, HZZO-a, glavni revizor, glavni vatrogasni zapovjednik.

Naime, izmjenama zakona koje je vlada jučer poslala u sabor i traži donošenje po hitnom postupku, osnovica za dužnosnike bit će jednaka onoj koja se primjenjuje na državne službenike, pa se tako sva buduća povećanja, ali i ova sada, automatski odnose i na političare.

“Pri tome je potrebno istaknuti kako se osnovica za izračun plaća državnih dužnosnika nije mijenjala od 2014. godine, za razliku od osnovice za izračun plaća državnih službenika, koja se od tada povećavala u više navrata. Predloženim modelom, prema kojem je osnovica za izračun plaća državnih dužnosnika jednaka osnovici za izračun plaća državnih službenika, stvaraju se preduvjeti za mogućnost usporedbe i ravnomjerno praćenje plaća državnih dužnosnika i državnih službenika”, piše u novom zakonu koji je poslan saboru te se traži njegovo donošenje po hitnom postupku.



Kako dalje piše, osnovica se povećava, ali se smanjuje koeficijent. Unatoč tome što se smanjuje koeficijent, svima će plaća rasti.

Predsjednik Republike više neće biti državni dužnosnik s najvećom plaćom, nego će ga s trona skinuti predsjednik Ustavnog suda, to je samo dio promjena koje predlaže Vlada novim načinom obračuna plaća državnih dužnosnika, piše Novi list.

Osnovica za izračun njihovih plaća ubuduće će biti jednaka osnovici za izračun plaća državnih službenika, što znači da u povijest odlazi dužnosnička osnovica koja se nije mijenjala od 2014. godine i koja je za 2.800 kuna manja od one za državne službenike. Kako bi ublažila rast dužnosničkih plaća, nakon povećanja osnovice, Vlada je odlučila smanjiti dužnosničke koeficijente i njezin prijedlog znači da najveću plaću među dužnosnicima više neće imati predsjednik države.

Manji koeficijenti

Koeficijent za izračun njegove plaće dosad je bio 9,30, dok je onaj za izračun plaće predsjednika Ustavnog suda bio 7,86. To znači da je predsjednik države imao bruto plaću nešto veću od 36 tisuća kuna, dok je predsjednik Ustavnog suda imao bruto plaću od 31.282 kune. Ista je bila i bruto plaća premijera i predsjednika Sabora. Po novim pravilima svim će dužnosnicima, unatoč smanjenju koeficijenta, plaća ipak rasti, pa će tako na prvom mjestu biti predsjednik Ustavnog suda s bruto plaćom od 39.241 kune, dok će plaća predsjednika Republike iznositi 38.381 kunu. Za više od tisuću kuna raste i bruto plaća predsjednika Vlade i Sabora.

Što se tiče dužnosnika na lokalnoj i regionalnoj razini bruto plaća župana i gradonačelnika velikih gradova i županijskih središta može biti najviše 26,5 tisuća kuna, što je povećanje od oko tisuću i pol kuna u odnosu na dosadašnje limite.

Mijenjaju se koeficijenti i ostalih dužnosnika, ministara, župana, gradonačelnika, ali nitko od njih neće dobiti manju plaću od dosadašnje, a Vlada se na ovaj potez odlučila, stoji u objašnjenjima zakona koji je s jučerašnje sjednice poslala u parlament, kako bi plaće dužnosnika i službenika bile usporedive i kako bi se mogla sačiniti analiza koeficijenta plaća, nakon čega će biti moguće izraditi novi, jednostavniji model plaća dužnosnika i službenika, piše Novi list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI