MILANOVIĆ REZOLUTNO: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u Europsku Uniju!’ Oni sigurno znaju puno toga o nestalima

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka pet osoba koje su imali status nestalih u Domovinskom ratu.

Na završnu identifikaciju pozvane su obitelji šest osoba čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA.

Identifikaciji se odazvalo pet obitelji, koje su prihvatile nalaze identifikacije te su tako završno identificirani posmrtni ostaci pet osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata na području Ličko-senjske, Zadarske i Požeško-slavonske županije.


Gdje je još 1.866 nestalih?

Nakon identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za još 1.866 nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa.Hrvatski sabor već godinama raspravlja o Prijedlogu zakona o nestalima u ratu u Hrvatskoj. Gotovo sve političke stranke prozivaju Srbiju zbog nesuradnje u dostavi podataka o nestalima, a dio njih traži da se zbog toga blokira srpske pregovore o pristupanju Europskoj uniji. O tome je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović prije nekoliko dana razgovarao s predstavnicima braniteljskih udruga, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Glavna tema razgovora bila je upravo rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila.

Predsjednij Milanović jasan

Milanović je tom prigodom izjavio kako smatra da Republika Srbija, prije ulaska u Europsku uniju, mora otkriti gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih branitelja i civila.

“Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU. Znamo da naši susjedi znaju, i moraju znati, puno više o nestalima nego što čine i pokazuju. To pitanje je ljudsko, simbolično i državno“, rekao je tada predsjednik Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI