MILANOVIĆ S KLISA POSLAO JASNU PORUKU NO PREMIJER SE NA TO NIJE NI OSVRNUO: ‘Vrijeme je da našoj braći u BiH pomognemo’

Foto:Ured predsjednika

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović su se nakon nekoliko dana čašćenja uvredama susreli na Klisu. Sjedili su jedan kraj drugog ali su se potpuno ignorirali.

Svoj govor prvo je održao premijer. “Ovdje su ostajale godine mladosti, u ratu u kojem je Hrvatska pobijedila. Imali smo Tuđmana koji je uvijek imao prave odabire. Svaku bitku Domovinskog rata smo dostojno obilježili. Ulažemo u snagu hrvatske policije i vojske. Brutalna agresija u Ukrajini nam je signal koliko je krhak sigurnosni sustav u Europi. Moramo biti snažni, a mi smo donijeli odluku o nabavki borbenih aviona, oni će letjeti iznad tvrđave u Klisu. Ona je simbol hrvatske državnosti, odavde nam puca pogled na predivnu Dalmaciju, Split, Zagoru. Najvrjednije su vrijednosti Domovinskog rata i žrtve hrvatskih branitelja. Mislit ćemo na vas koji ste Hrvatskoj dali najviše. Ne smijemo zaboraviti i naše ljude iz BiH i oni su dali puno za slobodnu. Svima vam čestitam”, kazao je Plenković.

Dok je govorio predsjednik je većinu vremena gledao u mobitel, ali mu je na kraju zapljeskao.

Potom je za pozornicu i mikrofon došao predsjednik Milanović

„Ovo mjesto ne može imati više simbolike u sebi. Ovo nije samo tvrđava u kojoj se branila hrvatska obala, more i kultura. Ovo je mjesto s kojeg se vidi malen prostor u kojem je nastalo sjeme jedne nacije – hrvatske nacije“, započeo je svoje obraćanje predsjednik Milanović govoreći o Tvrđavi Klis na kojoj se održavala svečana akademija.‘Treba li ponavljati da te države ne bi bilo bez hrvatske vojske i vaše brigade, tog malog broja dobrih ljudi. Borili ste se u Hrvatskoj i BiH. Danas sam govorio o tome. Vaš zapovjednik Andrija Matijaš poginuo je na prilazima Banja Luci. Tu je već rat prestao biti hrvatski interes. Tu smo se borili za druge. Tu su ginuli naši zapovjednici u zadnjim danima rata. Oni koji su nas na to nagovorili nakon toga su nam jedva rekli hvala. U svojim memoarima su nazivali američkim psima sa smetlišta koji su odrađivali taj rat.

Ne zaboravimo, rat u BiH nije doveo kraju NATO, američko i britansko bombardiranje srpskih položaja. Slobodu i mir donijela je Hrvatska vojska, vaša brigada, 7. brigada, 126. domobranska i četiri gardijske brigade HVO-a. Tamo se niste borili za tuđe, već i za hrvatsku sigurnost’, kazao je Milanović.

‘Danas sam slušao prisegu mladih vojnika koji su dobili crvenu beretku. U prisezi stoji da ćete biti vjerni i odani hrvatskom narodu. Vrijeme je da pomognemo braći u BiH, Hrvatima, da im pomognete i vi svojom riječju i autoritetom. Oni bez nas ne mogu ništa. Njihova prava se krše, njihovi interesi su zanemareni. Ako im sada ne pomognemo, druge prilike vjerojatno neće biti.

Ovo je vrijeme u kojem se pokazujemo tko smo i što smo i što nas drži na okupu kao naciju, malu, ali i ponosnu i staru naciju koja se raširila na sve četiri strane svijeta u ovom malom balkanskom, mediteranskom prostoru. To smo mi. Ovaj kamen i more, ova država koju ste stvorili svojom borbom i hrabrošću i za koju niste imali nikakvu pomoć i niste dobili ni hvala. Čekali smo godinama da nas prime u NATO i Europsku uniju.

Sada smo kompletni. Na čvrstom smo. Još jednom, od srca hvala svima koji su se borili i pali u borbi za državu koja nam služi kao ponos i sredstvo da ostvarimo svoje interese. Ne budemo li se borili za svoje interese, nitko nas se sjetiti neće.

Natpis na vašem bedžu utjelovljuje sve što jeste. To su riječi koje je na nebu prije bitke vidio car Konstantin i znače ‘Pod ovim znakom pobjeđuješ’. Iznad su hrvatski grb i grb hrvatske Dalmacije. Živjela Hrvatska, živjela hrvatska Dalmacija, domovini vjerni’, pozdravio je Milanović i zaključio svojj govor. Premijer Plenković na kraju Milanovićeva govora nije uopće zapljeskao, koji je to nakon govora premijera ipak napravio.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI