MILANOVIĆ TELEFONSKI RAZGOVARAO S FINSKIM PREDSJEDNIKOM: Niinisto pozvao hrvatskog predsjednika u službeni posjet Finskoj

Foto: Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je telefonski razgovarao s predsjednikom Republike Finske Sauliem Niinistom. Razgovor je inicirao finski predsjednik, a tema je bila aplikacija Finske za članstvo u NATO-u te skorašnji sastanak šefova država i vlada NATO-a koji će se održati potkraj lipnja u Madridu, objavljeno je iz Ureda predsjednika.

Milanović je prenio finskom predsjedniku svoje stavove o širenju NATO-a, pri čemu je rekao kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO, ali ga je istovremeno upoznao s ozbiljnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini koja prijeti opstanku Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i ujedno ugrožava nacionalne interese Republike Hrvatske.

Hrvatski predsjednik detaljno je informirao predsjednika Niinista kako su Hrvati u BiH već godinama izloženi izbornim manipulacijama te sada opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim izbornim pravilima.

“Hrvatima u BiH uskraćena je mogućnost biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti, što je protivno slovu i duhu Daytonskog sporazuma te diskriminira Hrvate kao konstitutivni narod BiH”, istaknuo je Milanović.

Dodao je kako je interes Hrvatske politički i sigurnosno stabilna BiH u kojoj će sva tri konstitutivna naroda moći birati svoje legitimne predstavnike, što bi trebao biti i interes Europske unije i NATO-a.



“Republika Hrvatska očekuje razumijevanje svojih partnera u EU i NATO-u za potrebu zaštite prava Hrvata u BiH i time zaštite svojih nacionalnih interesa, uključujući razumijevanje Finske koja je hrvatski partner u EU”, rekao je Milanović u razgovoru predsjedniku Niinistu.

Tijekom telefonskog razgovora, finski predsjednik Niinisto pozvao je predsjednika Milanovića u službeni posjet Republici Finskoj, što je hrvatski predsjednik i prihvatio, piše u priopćenju Ureda predsjednika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI