MILANOVIĆ U KIJEVU: ‘Od Srbije ne možemo tražiti ratnu odštetu. Usredotočimo se na nestale, to nam ekipa u Beogradu može dati ako hoće’

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović u Kijevu sudjeluje na obilježavanju 30. obljetnice stradanja civilnih žrtava iz Kijeva u Domovinskom ratu.

Predsjednik je položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomen-obilježja poginulom hrvatskom branitelju Frani Juriću Arambašiću, u naselju Ćulumi.

Zatim je dao kratke izjave za medije.

Što očekuje od popisa stanovništva?

“On će pokazati da nas je trenutno manje no prije 10 godina”, rekao je.



Nije danas bio na konferenciji veleposlanika.

“Ambasadori će doći kod mene sutra u pola 2, završavaju kod predsjednika”.

O imenovanju veleposlanika

“To mjesecima stoji bez razloga na kraju će se rasplesti na međusobno poluzadovoljstvo. Nešto se radi na tome”.

Brojke rastu, što misli o mjerama?

“Ne možemo potpuno svojeglavo raditi, živimo u zajednici koja je veća od nas. Mislim da bi bilo pametnije drugačije no što rade Francuska, ja bih to radio kao Švedska koja si to može priuštiti. Mi ne možemo. Mjere nemaju smisla osim ako nije ugrožen zdravstveni sustav, zasad nisu. Poruka je: Cijepite se, mislite na sebe, onaj koji se cijepio, šanse da se ozbiljno razboli praktički ne postoje”, poručio je Milanović.

Odnosi Hrvata i Srba, granični sporovi…

“Jedino što me zanima je sudbina nestalih, to sam rekao. Od Srbije ne možemo tražiti ratnu odštetu, no o dušama moramo razgovarati i to nam moraju dati. Usredotočimo se na nestale, to nam ekipa u Beogradu može dati ako hoće”.

Hoće li Blair raditi za Hrvatsku?

“On savjetuje i albanskog premijera Ramu, bio je kod mene, on je jedan od najvećih likova u politici zadnjih 30 godina, neke stvari mu zamjeraju, on smatra da je emigrantska politika u Velikoj Britaniji bila dobra. Iskreno, ne bih mu htio napakostiti, ali mislim da ta vrsta odnosa Hrvatskoj ne treba. Srbiji možda da”, rekao je predsjednik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI