MILANOVIĆ UPUTIO SNAŽNU PORUKU NAKON ZAHTJEVA IZ BIH: ‘To je vrsta sabotaže. To je trovanje odnosa između dviju država’

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Na 306. u nizu Sinjsku alku je stigao hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

U pratnji su i ministar branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Predsjednik Milanović je komentirao zahtjev BiH za procesuiranje hrvatskih zapovjednika.

”Moj stav je stav moje Vlade i mene kao premijera iz 2015. Taj zaključak o nesuradnji, o takvoj vrsti postupka je još uvijek na snazi. Puno je manji problem tehničke naravi hoćemo li ili ne surađivati nego činjenica da takve optužnice odnosno istrage dolaze”, rekao je.

I Milanović i Plenković za tu su informaciju znali već nekoliko dana. Milanović smatra da Plenković nije to ranije rekao jer ”nije smatrao potrebnim to komentirati”.



”To znam već neko vrijeme kao i on. I znam što sam kao premijer na Vladi usvojio kao zaključak 2015. i dok ga Vlada ne ukine i ne promijeni, a ona to nije učinila, to važi. Možda je premijer, imajući i to na umu nije smatrao potrebnim to komentirati. Ali ja smatram da je potrebno jer to je vrsta sabotaže. To je trovanje odnosa između dviju država. Prošlo je šest godina otkad sam zadnji put o tome govorio kao predsjednik Vlade, sad ću morati opet”, dodao je Milanović.

Premijer Plenković ranije je dao izjavu u kojoj je komentirao zahtjev BiH.

”Mi smo već neko vrijeme upoznati s tom činjenicom. Procedura je takva da će Ministarstvo pravosuđa proučiti dokumentaciju, vidjeti postoje li sve pretpostavke, zapreke da to proslijedimo Državnom odvjetništvu. Zatim će Državno odvjetništvo to proučiti i na njima je da donose odluke. Ja ne mogu prejudicirati što će se dogoditi, ali ono što može – u konačnici odbaciti sve to i riješiti problem. Što se nas tiče Bljesak, Oluja, vojnoredarstvene operacije koje su bile prvo oslobodilačkog karaktera, operacije koje su donijele Hrvatskoj ponovno integritet državnog teritorija su operacije na koje ćemo biti ponosni, nikavi ih procesi, bez obzira na koji se način oni pokretali neće dovesti u pitanje. Nije ovo prva situacija koju imamo, naš je stav ovdje jasan”, komentirao je Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI