Milanović: ‘Žrtva branitelja najveći je doprinos slobodi i priznanju, ovaj datum treba biti podsjetnik za sposobnost za opstanak kada je najteže’

Foto: Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak je istaknuo kako je žrtva hrvatskih branitelja najveći doprinos slobodi i međunarodnom priznavanju Republike Hrvatske.

Datum međunarodnog priznanja Republike Hrvatske treba biti podsjetnik na sposobnost za opstanak kada je najteže, dodao je.

“Danas obilježavamo 29. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Spomendan je to na važan trenutak u novijoj hrvatskoj povijesti kada je i svijet prihvatio i priznao samostalnost i neovisnost hrvatske države”, napisao je predsjednik Milanović u poruci povodom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Milanović je podsjetio kako je – nakon što se ogromna većina hrvatskih građana na referendumu izjasnila kako žele samostalnu Republiku Hrvatsku, a Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo temeljem volje građana donio odluke o suverenosti i samostalnosti te o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države – međunarodna zajednica dobila sve demokratske argumente za priznavanje nepovratne neovisnosti Republike Hrvatske.

“A najsnažnije argumente dali su hrvatski branitelji koji su svoju želju da žive u slobodnoj i samostalnoj državi pokazali nesebičnom spremnošću na žrtvu u Domovinskom ratu. Njihova žrtva i stradanje najveći su doprinos slobodi i međunarodnom priznavanju Republike Hrvatske i na tome smo im trajno zahvalni”, istaknuo je Milanović.



Hrvatski predsjednik je rekao i kako taj datum treba biti podsjetnik na sposobnost za opstanak kada je najteže.

“Spomendan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15. siječnja, neka nam bude još jedan podsjetnik, ne samo na dug prema svim žrtvama borbe za samostalnost, nego i podsjetnik na sposobnost da opstanemo kada je najteže i podsjetnik na obvezu sviju nas da hrvatsku državu gradimo kao demokratsku i uspješnu zemlju koja će biti na ponos budućim generacijama”, poručio je Milanović.

“Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, koja je uslijedila 1998. godine i koju također obilježavamo na današnji spomendan, primjer je uspjeha u građenju mira i demokratskog razvoja Republike Hrvatske u godinama nakon međunarodnog priznanja”, stoji u poruci.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI