MILANOVIĆEV PRVI INTERVJU NAKON PORAZA I POSLJEDNJI O POLITICI: ‘Postoje mediji čiji je zadatak da zatuku SDP’

Nel Pavletic/PIXSELL

"Da, dakle, mislim da to nije dijagnoza mislim da je to izmišljeno, mislim da sam se u JNA prvih mjesec dana se skoro ugušio od alergije i da su me skoro proglasili simulantom. Mislim da je to bilo samo za odlikaše, dakle za pripadnike određenih elita", prokomentirao je Milanović Plenkovićevu anemiju

Bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović prvi je put nakon poraza na parlamentarnim izborima i povlačenja s čela SDP-a dao intervju. U emisiji Točka na tjedan N1 televizije govorit će u 11 sati, a mogao bi to biti i njegov posljednji intervju o politici.

U početku se osvrnuo na jednog od svojih najbližih suradnika, Tomislava Sauchu,  koji se nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu zbog sumnji da je otuđio putem krivotvorenja putnih naloga više od 540.000 kuna

“Baš neugodna. Ne znam što reći. Tomislav je godinama bio jedan od mojih bliskih suradnika. Bilo ih je više, ali on je bio i fizički dosta uz mene, i u stranci prve četiri godine, a kasnije i u Vladi. Vodio je taj Ured predsjednika Vlade, to je jedno samostalno upravno tijelo. Vidjeli smo se svaki dan. Ne želim vjerovati u ovom trenutku da je to napravio”, kazao je Milanović.

Na pitanje je li davao i usmene naloge, Milanović je kazao : “Da, ali vrlo rijetko. Za Sinišu Petrovića u 2012. Koliko se sjećam, jednom za Nevena Budaka u te četiri godine. Nijednom za Slavka Goldstaina. On ima skoro 90 godina. Tako da ova priča u kojoj je 160 dana bio na putu u 2015. godini. Nevjerojatno da je nekome to palo na pamet. Ali otkriveno je. 500.000 kuna, 50.000 kuna – to je za mene isto, SDP u to ne bih miješao, jedna neugodna činjenica. To što je sada riječ o jednom upravnom odjelu i vertikali s kojom ja upravno-pravno nemam dodira i zaštićen sam od toga, ne može javnost umiriti. Radi se o čovjeku koji je bio moj blizak suradnik godinama. Nije bio ministar. Procijenio sam da možda još nije zreo za to, ali za šefa Ureda s tim ovlastima – da. I sada je novac nestao. Ispitat će se svjedoci. DORH očito nije imao izbora.”

Na pitanje boji li se da bi Saucha na neki način svoju krivnju mogao prebacivati na njega, bivši je premijer kazao:



“Gle, znam što smo radili i kako smo funkcionirali. Znam što sam ja radio. Vjerujem da on to nije radio. To je sve.

Utapati? To su pokušali mnogi. Ovdje ću izbjeći paralelu s drugom strankom, s enormnim pronevjerama državnog novca, koje su se događale i za koje su podignute pravomoćne optužnice i donijete neke presude. Za mene je 50.000 ili 5.000 kuna u ovom slučaju problem. To su standardi kojima se mjeri mene i stranku kojoj sam bio predsjednik s ovom drugom strankom. Dobro da je tako. Netko mora birati taj teži put.”

Milanović je poručio da ga spomenuta situacija i osobno opterećuje.

“Ovaj pristup temi je očekivan. Mi imamo mnogo neprijatelja. Da se razumijemo, novac je nestao, netko treba za to odgovarati. Šta se tiče napada na mene i na SDP, potpuno je jasno da postoje mediji čiji je zadatak da zatuku SDP. I kada sam ja otišao, SDP je stekao neprijatelje u financijskom sektoru, bankama, dijelu medija, tiskanim medijima koje su kupili neki ljudi s namjerama da se o nekim stvarima ne piše, pa djelomično javni medij, Hrvatska televizija koja naplaćuje namet od građana od 80 kuna mjesečno, dok se vi morate pokriti reklamama, a onda nam svaki dan govore što je bilo u Saboru kao da smo u Sovjetskom Savezu, ili nekoj drugoj državi. Ima puno stvari kojima smo stajali na putu. Vjerujem da moja stranka i dalje stoji na putu tim ljudima, ali je opasna za takve interese”;  kazao je.

“Priča s članarinom je želja da se posvađa klub zastupnika. Broj mandata je bitan za stranku i rezultati lokalnih izbora. Stranka ima dovoljno novaca i više nego 2007. godine kad sam postao predsjednik stranke. Neka pogledaju tko sve radi danas na Iblerovom trgu pa ćemo vidjeti da je SDP jedna stabilna, potpuno održiva i jaka stranka – tvrdi Milanović.

“Bernardiću nije krenulo od prve minute kao meni 2007., ali ima prostora. Treba se boriti “, komentirao je novog predsjednika stranke.


 

Prema najavi emisije, Milanović je govorio o svojim saznanjima u aferi ‘Dnevnice’, a komentirao je i stanje u SDP-u. Spomenuo je i premijera Andreja Plenkovića kojeg je prozvao da je na nečastan način izbjegao služenje vojske.

U svojem je stilu prokomentirao i anemiju zbog koje premijer Plenković nije odslužio vojni rok:

“Da, dakle, mislim da to nije dijagnoza mislim da je to izmišljeno, mislim da sam se u JNA prvih mjesec dana se skoro ugušio od alergije i da su me skoro proglasili simulantom. Mislim da je to bilo samo za odlikaše, dakle za pripadnike određenih elita. Nevidljivih elita, koje mogu biti i u HDZ-u i u SDP-u nosit crnu kapu, crvenu kapu, petokraku, što god treba”, rekao je Milanović čiji intervju možete pratiti na našem portalu od 11 sati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI