MILANOVIĆU JE CILJ OSIGURATI HV-U POTREBNU OPREMU: ‘Preispitivanje američke odluke 5 do 12 je loša poruka, kao da nas žele nasamariti’

Screenshot/N1

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je održao konferenciju za novinare na temu modernizacije i opremanja Hrvatske kopnene vojske.

“Opremanje Hrvatske kopnene vojske jedno je od strateških pitanja za Republiku Hrvatsku. Kao vrhovnom zapovjedniku moj jedini cilj je osigurati Hrvatskoj vojsci potrebnu opremu”, rekao je Milanović.

Podsjetio je da se mogućnost nabave američkog kopnenog vozila Bradley počela razmatrati 2017. godine i napomenuo kako je “to bila inicijativa bivšeg ministra Damira Krstičevića“.


“To je bila dobra ideja i vidim da Krstičević, kao savjetnik premijera Andreja Plenkovića, još uvijek zagovara tu ideju i to je dobro”, istaknuo je Milanović.

Naglasio je kako “u programu Vlade za razdoblje 2020. – 2024., stranica 54. u poglavlju Snažnija Hrvatska vojska jasno piše do kraja 2021. dovršit će se opremanje Hrvatske vojske vozilima Bradley”.“Dakle, i bivši ministar Krstičević, aktualni ministar Banožić, ali i premijer jasno govore da se Hrvatska vojska planira opremiti vozilima Bradley”, rekao je predsjednik.

Dodao je kako “smo svjesni izazova u vezi nabavke opreme i vozila”.

No, taj izazov je neznatan u odnosu na ono što se pruža iz Amerike. Ponovio je kako su nam dosad Amerikanci donirali razne stvari.

“Ministarstvo je osnovano radi vojske, a ne obrnuto. Ono servisira vojsku. To koliko ljudi radi u našem ministarstvu – tisuću, a koliko bi ih trebalo biti po standardu – 300 do 400 je već druga priča”, rekao je Milanović.

Preispitivanje američke odluke “5 do 12” je loša poruka i može se shvatiti kako nam “žele uvaliti staro željezo i žele nas nasamariti i to nas koji smo njima došli, a ne oni nama”.

Predsjednik smatra kako je trebalo uvažiti mišljenje vojske.

“Vlada sada mora odlučiti do kraja siječnja jer nakon toga ponuda više ne vrijedi. Ovo rješenje nas zadovoljava sljedećih barem 10 godina, ako ne i duže. Varijanta Bradley zadovoljava potrebe oružanih snaga. Već godinu i pol dana znamo što uzimamo. Na vidiku nema druge ponude osim ako ćemo ući u aranžman s Nijemcima za vozilo koje se još nije proizvelo, a cijena mu je barem 10 puta viša od ove američke. Ne treba nam podmornička flota i krstarica. Američka ponuda je povoljna zbog angažiranja tvrtke Đure Đaković. Prihvaćanje ponude osigurava Hrvatskoj dobar odnos s Amerikom”, zaključio je Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI