MILANOVIĆU SE OVO NEĆE SVIDJETI: SDSS I PUPOVAC BI MOGLI BITI PREVAGA! HDZ ima 70 glasova protiv Zlate Đurđević, možda će im faliti samo oni!

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Troje doktora prava bit će kandidati za predsjednika Vrhovnog suda, piše u ponedjeljak Večernji list navodeći da Zlata Đurđević, kandidatkinja predsjednika RH već ima 70 saborskih glasova protiv, bez Domovinskog pokreta i Mosta.

Prijava u zadnji tren

Dr. sc. Lana Petö Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda, prva se prijavila. U petak je prijavu potvrdio i odvjetnik dr. sc. Šime Savić, koji je odustao od ustavne tužbe zbog nedovršene procedure po prvom pozivu kako ne bi komplicirao izbor.

Prof. dr. sc. Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kaznenoprocesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, iako siguran izbor predsjednika države, prijavit će se danas “kao na glazbenoj stolici u zadnjoj minuti”, kako je Zoran Milanović posve nepotrebno prokomentirao tajming prijava na prvi javni poziv.

Ovaj je put 30-dnevni rok za prijavu kalendarski istekao jučer, ali prema općem pravilu kad zadnji dan roka pada na neradni dan rok se pomiče na sljedeći dan. Naravno, prof. Đurđević nije htjela poručiti “šećer dolazi na kraju”, već još jedan dan koristi za pisanje programa rada Vrhovnog suda.To znači da je predsjednik države Đurđević nakon prvog javnog poziva predložio bez njezina programa rada pa je i to bio jedan od razloga zašto je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, očito opravdano, vratio taj prijedlog kao nepotpun.

A taj program Milanovića zapravo ni sada ne zanima jer je on prije odluke Ustavnog suda i prije nego je tražio da Državno sudbeno vijeće objavi drugi javni poziv rekao da je prof. Đurđević njegova kandidatkinja: “Ne znam što bi se moralo dogoditi, kakva mrlja u njezinoj karijeri otkriti da ja svoje mišljenje promijenim. Dakle, ja ga neću promijeniti, to je moja kandidatkinja i to kažem mjesecima prije…”.

Zlata Đurđević teško će proći u Saboru

Međutim, kao što je HDZ i najavio još ranije, profesorica dr. sc. Zlata Đurđević teško će proći u Saboru osobito sada prije lokalnih izbora i to iz više razloga.

Vladajuća stranka teško si može dopustiti da izgubi bitku oko izbora predsjednika Vrhovnog suda i potpuno su motivirani da predsjedniku Milanoviću ne daju to zadovoljstvo.

Čini se kako bi im to u ovim uvjetima i moglo poći za rukom. HDZ ima svoja 62 glasa u Saboru , a već je 8 zastupnika dalo jasno do znanja kako profesorica Zlata Đurđević neće dobiti njihov glas za predsjednicu Vrhovnog suda.

HDZ ima 70 glasova i bez SDSS-a, Mosta i Domovinskog pokreta

To su više ili manje izravno najavili sljedeći zastupnici: Marijana Petir, četiri zastupnika Suverenista, Zlatko Hasanbegović, Karolina Vidović Krišto i Milan Vrkljan. To je gotovo sigurnih 70 glasova, a tu su još i Most te Domovinski pokret koji su govorili o neprihvatljivim stavovima prof. Đurđević oko izručenju Perkovića i Mustača Njemačkoj te kritici oslobađajuće presude Marku Perkoviću Thompsonu zbog ZDS u pjesmi  ‘Bojna Čavoglave’.

Ideološka previranja oko Zlate Đurđević

Iako su sve mogućnosti ostavili otvorenima, Most i Domovinski pokret prije lokalnih izbora također ne mogu dopustiti da izgube dio birača koji bi izbor prof. Zlate Đurđević itekako mogli zamjeriti.

Da stvar bude još teža po profesoricu Đurđević i predsjednika Zorana Milanovića, SDSS je već poručio kako se predsjednikova kandidatkinja kompromitirala, a šanse da okrenu leđa vladi su vrlo male. S jedne strane, SDSS-u profesorica Zlata Đurđević ideološki vrlo odgovara, a s druge strane moraju biti odani vladi i glasati protiv kandidatkinje s kojom ne bi imali nikakvih problema.

Dodatno će im se zakomplicirati situacija ukoliko Most i Domovinski pokret ipak daju glas predsjednikovoj kandidatkinji jer će onda gotovo sva težina odluke biti na njima.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI