MILANOVIĆU SE ZAMJERA OVO ODLIKOVANJE: Za što je točno osuđen Kruljac?

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović večeras je na Kninskoj tvrđavi uručio odlikovanje umirovljenom general-pukovniku Mladenu Kruljcu.

Svečano primanje generala počelo je u 20 sati, a završilo sat vremena nakon svečanim programom.

Milanović se zbog te odluke našao na tapeti dijela javnosti jer Kruljac ima pravomoćnu presudu koju je potvrdio Vrhovni sud.

Naime, bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske osječki Županijski sud je još 2017. u prvostupanjskoj presudi u tzv. aferi Sibinj osudio na godinu dana zatvora, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i obvezu nadoknade 67 tisuća kuna, koliko je sud procijenio štetu za državni proračun.

Milanović je tu činjenicu odbacio kao relevantnu za njegova djela u ratu.



“Nimalo sporno. Bit će odlikovan kao ratni zapovjednik. Čak i da ima pravomoćnu presudu za nešto teže od onog za što ima, a ima je zato što je upao u zapovjedne škare, ali čak i da ima teži teret, opet ono što je radio u ratu ostaje. Za to ga se odlikuje. Nisu svi savršeni. Ni ja ni on. Ali ono što je radio u ratu je van svake sumnje bilo na najvišoj razini. I nije jedini”, rekao je Milanović.

Presudu je danas komentirao i sam Kruljac koji je doveo u pitanje vjerodostojnost i pravičnost sudaca u Osijeku. Naime, njemu su upravo suci iz slučaja Mamić sjedili u sudskom vijeću.

“Ova gospoda iz Osijeka, ja ne znam tko će kome sljedeći put biti u vijeću – ja njima ili oni meni. Da se mene pita, sve njihove presude u posljednjih deset godina, i oslobađajuće i optužujuće trebaju ići na reviziju jer da na jednom sudu budu trojica takvih sudaca, to je strašno”, rekao je Kruljac za N1.

Osječki Županijski sud je po završetku ponovljenog suđenja 2017. godine, nepravomoćno proglasio krivim bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske umirovljenog generala Mladena Kruljca i četvoricu okrivljenika, koje je Uskok teretio da su koruptivnim kaznenim djelima općinu Sibinj kod Slavonskog Broda oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,18 milijuna kuna, te ih osudio na blaže kazne nego na prvom suđenju, dok je poduzetnik Ivan Rimac oslobođen optužbi.

Vrhovni sud je kasnije presudu Kruljcu učinio pravomoćnom.

Zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, primanje mita te poticanje na kaznena djela Uskok je šestoricu okrivljenika optužio da su, od rujna 2007. do sredine 2008. godine, protivno odlukama Vlade, kojima je općini Sibinj darovano zemljište u svrhu izgradnje zone malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti, i to bez preuzimanja bilo kakvih obaveza za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni, čime su pribavili znatnu imovinsku korist.

Optuženike se teretilo da su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s generalom Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska, protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske, obavila radove.

Vrhovni sud je u srpnju 2015. godine ukinuo prvostupanjsku presudu osječkog Županijskog suda iz ožujka 2014. godine, koji je nepravomoćno proglasio krivim svih šest okrivljenika.

Kruljac je tada bio osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora, Batinić na šest godina zatvora, a Mišković na 5 godina i šest mjeseci zatvora. Rimac je bio osuđen na tri godine i deset mjeseci zatvora, Sočković na godinu i tri mjeseca, a Garić na dvije godine zatvora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI