MILANOVIĆU STIGAO NEUGODAN ODGOVOR: ‘Sve je to odmjeravanje predsjednika s premijerom, mi to ne možemo zaustaviti’

Foto: Paun Paunović/Cropix

Zoran Milanović najavio je u Vukovaru da će na sastanku NATO-a staviti veto na ulazak u tu organizaciju Finske i Švedske dok se ne izmjeni izborni zakon BiH. Ta njegova izjava i inicijativa izazvala je očekivano brojne reakcije.

“Ne slažem se s povezivanjem ulaska Švedske i Finske u NATO savez s rješavanjem dugotrajne krize funkcioniranja BiH kao države jer je izborni zakon kojeg treba mijenjati tek jedan od elemenata te krize. Međutim, za rješavanje problema u BiH treba prije svega potražiti rješenja unutar same BiH, ali svakako i u okviru prostora BiH.

“Mislim da je ulazak Švedske i Finske u NATO jedna vrsta neposredne podrške i sigurnosti same BiH i jednako tako sigurnosti Hrvata u BiH”, komentirao je hrvatski europarlamentarac Tonino Picula za N1.

Picula navodi da izjave predsjednika Milanovića imaju svoje odjeke, ali da je teško procijeniti sada kakav se politički epilog može očekivati.

“Čini mi se da su vrlo oskudne mogućnosti koje su na raspolaganju predsjedniku RH da on dista i zaustavi ulazak u NATO. Čini mi se da je to jedno odmjeravanje snaga koje treba vezivati za sukobe predsjednika s predsjednikom vlade”, smatra Picula.



“Mislim da se pristupanje novih članica ne može zaustaviti iz Hrvatske”, dodao je europarlamentarac.

Istaknuo je da se nada da će SDP podržati pristupanje Švedske i Finske u NATO jer da bi bilo što drugo bilo štetno i politički bi koštalo stranku.

Komentirajući stanje u BiH, Picula je rekao da nije pretjerano optimističan.

“BiH se nalazi u težoj situaciji jer ima političke elite koje ne dijele zajedničke vizije o BiH. Od konca rata je vrlo malo ozbiljnih promjena u zemlji, a onaj napredak koji je postignut nije dovoljan da se BiH doista izmjesti iz skupina zemalja Zapadnog Balkana koje ne napreduju dovoljno brzo”, kazao je Picula pa naglasio:

“Dok god nema zajedničke vizije i konsenzusa oko političke budućnosti BiH, njezin europski put bit će upitan.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI