MILANOVIĆU STIGAO ODGOVOR PLENKOVIĆA: ‘Ugovor o kupnji aviona će dobiti’! No pitanje o Frki Petešiću premijer pokazao nervozu’

Foto: Screenshot

Premiijer Andrej Plenković obraća se javnosti nakon sjednice vlade.

Kako je danas rekao, čini se da je novi soj koronavirusa, omikron, manje opasan kada se radi o izazivanju težih oblika bolesti.

Na početku konferencije Plenković je prvo govorio o stipendijama u strukovnom obrazovanju zatim se osvrnuo na Sabor.

“Mislim da je aktualni sat bio dosta dobar i informativan. Posebno bih izdvojio naše napore za zadnju godinu priprema za ulazak u europodručje. Danas je održano i Vijeće. Imamo široku potporu da se taj proces privede kraju”, rekao je premijer, ponovivši da od 15. siječnja plaćamo u eurima, a još godinu dana imamo istaknute cijene u eurima i kunima.

Komentirao je i pismo predsjednika Milanovića u kojem je tražio smjenu ministra Banožića.



“Metodološka opaska. Taj scenarij upućivanja pisama koja dok nisu objavljena na webu nisam vidio, metodološki je to neprihvatljivo, slanje pisama pa objavljivanje putem medija. Pisma su mi relevantna. Sadržaj izvješća nisam čitao. Pogledat ću ga, ministar se očitovao.  Glede teze da ne vidi mogućnost za daljnju suradnju zbog strateškog zlostavljanja. Mogu i ja tako reći da predsjednik zlostavlja ogroman broj institucija”, kazao je premijer.

Hoće li Milanović dobiti ugovore za rafale rekao je premijer da hoće.

 

Je li na stolu ukidanje covid-potvrda?

“Mi smo se sastali kao koalicija, sastajemo se svakog tjedna, u detalje prolazimo sve teme. To je bio komentar predsjednika HSLS-a. Te rasprave vode zemlje s puno više cijepljenih. Za sad nema nikakvih promjena”, odgovara.

Na pitanje o tome hoće li na redu biti ukidanje nekih mjera jer se čini da je omikron blaži Plenković odgovara da je on sam rekao da se čini da je blaži, ali ne odgovara konkretno hoće li biti relaksacije mjera. “Hoće li i dalje biti tako, treba vidjeti”, kaže.

Plenković na pitanje kaže jesu li mogući vaučeri za plin, rekao je kako je to moguće za neke građane.

“Što se tiče paketa mjera, ima tri segmenta. Prvi se odnosi na socijalno ugrožene koji dobivaju vaučer, mi ćemo tu pogledati kakva će biti situacija i procjena rasta cijena pa ćemo po potrebi prilagoditi iznos. Drugi dio su  naknadame, nastoji se amortizirati udar na građane. Treći je dio porezni. U ovom trenutku ne vidimo da bi se moglo dogoditi nešto ne predviđeno. Do travnja ćemo izaći s paketom”, kaže.

 

Na pitanje boji li se eksplozije cijena ako energentni budu rasli, premijer je kazao da je ključna zaštita potrošača.

Zatim je komentirao uvjetnu podršku koalicijskih partnera da ministru Darku Horvatu daju rok do lipnja: “Horvat je dobio podršku koalicije. Ministar radi, rade svi resori i točka”. Komentirao je i postoji li problem između njega i Hrebaka iz HSLS-a s obzirom da je komentirao Horvata i covid potvrde.

“Mislim da ne. Dapače. Neki dan smo bili u Bjelovaru. Održan je sastanak sa županima, gradonačelnik, biskup, bolnica, suradnja je odlična. Koalicija je koalicija. Svaka politička stranka mora imati svoju specifičnost. Tolerantni smo, nije da zatvaramo vrata i kažemo ‘ne možemo više surađivati’, vidite razliku”.

Upitan je i zašto Zvonimir Frka Petešić nije prijavljen u Zagrebu.

“Ta tema je fenomenalan primjer koji mi je super. Volio bih da im Zvonko bude suradnik, da rade koliko i on, pa onda neka pričaju o njemu. Ja ga znam jako dugo. Pa onda neka pričaju. Čitajte priopćenje Ministarstva”, rekao je.

Na pitanje zašto nije prijavljen u Zagrebu rekao je: “Nisam o tome s njim razgovarao”.  Rekao je i tko je sve živio u tom stanu.

“Tamo je živjela zastupnica Sobol,. Zvonko na to ima pravo. Ima pravo na to i točka”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI