MILANOVIĆU SUMNJIV TAJMING PRESUDE: ‘Napišeš presudu pa je držiš u podsuknji, to je zabrinjavajuće!’

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga nakon čega je komentirao političke aktualnosti.

Svečanom obilježavanju nazočili su i izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić te načelnik Glavnog stožera OS admiral Robert Hranj.

Obraćajući se prisutnim bivšim načelnicima GS-a, Milanović je rekao da su oni ratna generacija te da će možda još sljedeći načelnik biti osoba koja je sudjelovala u ratu i bila ratni sudionik i zapovjednik.

“Nakon toga ulazimo u razdoblje u kojem ćemo povijest, onu povijesnu istinu koja nam je važna i koja je za nas važna, morati još intenzivnije ponavljati svojoj djeci, kćerima, sinovima, unucima, jer drugi će nam pisati povijest, ali moramo je pisati i mi, i to objektivno. Jer u toj povijesti ima pregršt stvari za ponos i vrlo malo stvari za preispitivanje. Imate na što biti ponosni i čestitam vam vaš dan”, rekao je Milanović.

‘Javno ću se zalagati da se proračun za vojsku ne smanjuje!’

Predsjednik je rekao kako vojska ne može funkcionirati bez novca i predvidljivog iznosa novca te poručio da će se, unatoč teškoj situaciji i svjestan da – kako je rekao – više nije i da nikada neće biti premijer, javno zalagati da se proračun za vojsku ne smanjuje.



Govoreći o NATO-u i našoj misiji na istoku, Milanović je rekao i da ovih dana vidimo da se “ponovno dižu bodljikave žice prema nekim istočnim susjedima koji i jesu i nisu prijetnja, odnosno, migranti iz tih područja i jesu i nisu prijetnja, i stvara se tenzija”.

“Ja znam da nije lako i jednostavno živjeti cijelu povijest s dominantnim, velikim i vrlo često agresivnim susjedom prema istoku, međutim, mi živimo par tisuća kilometara na zapad. I mi smo solidarni i mi jesmo za pomoć, međutim, isto tako moramo gledati i svoje interese i ne dopustiti da nas se uvuče u nešto nad čime nemamo nikakvu kontrolu”, rekao je Milanović.

‘Moramo voditi računa primarno o vlastitim interesima, tek onda o zajedničkim’

Dodaje i da svaka državna vlast, i kada je u pitanju to, i kada je u pitanju opskrba energentima, prije svega mora voditi računa o svojim interesima, a onda, u dobroj vjeri, koliko god je to moguće, i o nekim zajedničkim interesima.

Za angažman u međunarodnim mirovnim misijama komentira kako je već potpisao prethodnu suglasnost i da će potpisati naredbu za sljedeću rotaciju, ali da će vrlo pozorno promatrati što se događa i paziti da nas se ne uvuče u nešto u što nikada više ne trebamo biti uvučeni.

Milanović se na kraju obraćanja našalio rekavši “pa smanjite pobogu grijanje u ovoj dvorani, i tako nema plina, poskupio je, skuhat ćemo se”.

‘Nećemo testirati sve vojnike, to je stigma!’

Što se tiče kokaina u vojsci, Milanović je rekao da su izolirani slučajevi, ali zabrinjavajući.

”To nije dobro”, istaknuo je predsjednik i dodao kako neće tražiti testiranje svih vojnika.

”Što je sljedeće, testiranje učenika?”, upitao se.

Kupili su ih na crnom tržištu, rekao je i dodao da to Plenkoviću nije jasno.

”Koji dio mog ne ne razumijete. Ne dolazi u obzir da testiramo sve vojnike. To je stigma”, uzrujao se Milanović. ”Jel to jasno? Protiv hajke sam. Nisam za zataškavanje! Ništa? Šutnja”, rekao je.

‘Afera nema veze s Plenkovićem, ali ima s nekima koji su i dalje aktivni’

Milanović je komentirao i presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media.

Tvrdi kako je prvi put takvu presudu komentirao još 2014. godine, za službenog posjeta Australiji.

“Prošlo je sedam godina”, rekao je Milanović.

Na upit treba li se HDZ ispričati odgovara:

”Sud je potvrdio u činjeničnom supstratu gotovo sve. S jedne strane to s Plenkovićem nema veze, ali s nekima koji su aktivni i danas ima veze. To je njegova (Plenkovićeva) stvar”, istaknuo je Milanović.

‘Napišeš presudu pa je držiš u podsuknji, očito je napisana ranije’

Što se Plenkovićeve izjave tiče – da je presuda dokaz da pravosuđe nije HDZ-ovo, Milanović je rekao da treba ispitati motive.

‘Kako je to moguće u Plenkovićevom svijetu? Treba pročitati presudu. Sud je potvrdio sve, osim kod jedne osobe koju je oslobodio. Malo su preinačili kaznu. Zanimljiva je logika Plenkovića”, rekao je Milanović.

”Plenković je učinio sve da im podilazi. Vidite kako se to ne isplati. To je zabrinjavajuće. Napišeš presudu pa je držiš u podsuknji. To su ozbiljne stvari”, istaknuo je.

“Tajming je neobičan. Kao da ih je netko ucjenjivao. Naravno da nije cijelo pravosuđe HDZ-ovo. Presuda je očito napisana ranije, to je jasno kao suza. Čuvana je u otpremi i dan-dva prije imenovanja novog predsjednika Vrhovnog suda je objavljena.

Netko je donio tu odluku, pretpostavljam da nije kotlovničar, nego osoba koja vodi Sud. Treba pitati s kojim motivima i zašto nije objavljena prije dva mjeseca. Ne znam jesu li to stvari u diskreciji predsjednika Suda, ali ako jesu, to je vrlo opasno oružje i jako, jako učinkoviti alat manipulacije”, upozorio je.

‘Utjecaj HRT-a u kreiranju javne politike je opasan i neprihvatljiv’

Milanović je rekao da je zadnji ravnatelj HRT-a završio u zatvoru zbog izbora HDZ-a.

“To nisam tajio, da je bio Radman koji je radio na nečije zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. To je državna televizija. Utjecaj HRT-a u kreiranju javne politike je pogrešan, opasan, zastario i neprihvatljiv”, istaknuo je i dodao da je to sjeme zla.

”Dnevnom politikom se sada bave svi. Građani su itekako informirani, ne treba im HRT”, napomenuo je.

Pojasnio je kako danas postoji puno više medija koji informiraju građane te da više ne postoji potreba za politikom na nacionalnoj televiziji.

“Nažalost, saborska većina je bitna kod HRT-a”, kazao je.

‘Moramo razmišljati primarno o sebi, kupiti na vrijeme dovoljne količine’

Podržava odluku o cijeni goriva.

“Dobro je da naprave i nadati se od Oklahome do Zagreba da će se to smiriti i da će se cijene plina smiriti i treba planiriti dugoročno. Onaj tko vodi mora razmišljati samo o sebi, a tek kasnije o susjedima. Kupiti na vrijeme dovoljne količine”, pojasnio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI