Miletić: ‘Budućnost IDS-a očito je Amsterdamska koalicija’

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Miletić je kazao kako Bernardićevi napadi na IDS štete upravo njegovim biračima

IDS želi pokrenuti inicijativu vraćanja stope PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu sa sadašnjih 25 posto na nekadašnjih 13 posto i s tom temom će se ovih dana preko instituta pismenog saborskog pitanja obratiti ministru turizma i financija, najavio je gostujući u emisiji „Veto“ Sanjina Španovića na N1 televiziji predsjednik te stranke Boris Miletić.

Miletić je ovu inicijativu najavio odgovarajući na pitanja vezana za temu manjka radnika u turizmu i njihovom mogućem uvozu iz Rumunjske ili Bugarske.

Kad govorimo o ugostiteljstvu i turizmu, u vrijeme kad smo mi u IDS-u bili dio one Milanovićeve Vlade uspjeli smo se izboriti za smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu. Najprije smo to smanjili na 10 posto, pa smo onda to dignuli na 13 posto. Ovaj potez koji je ova Vlada napravila, da je dignula PDV u tim granama sa 13 na 25 posto upravo pokazuje da nikakvi efekti povećanog PDV nisu ostvareni da su se zaustavile i usporile investicije u turizmu i ugostiteljstvu i sa tako velikim nametom nije moguće radnicima podignuti plaće. I tu dolazimo do tog problema. Jer kada bi taj PDV bi u rangu nama konkurentnim zemljama u okruženju, tada bi sigurno i ugostitelji bili u mogućnosti ponuditi veće osobne dohotke djelatnicima kako ne bi morali odlaziti vani i zarađivati više za isti posao. Dakle, upozoravali smo ministra Marića da to ne čini, da se neće polučiti efekti koje je očekivao i danas to brojevi upravo potvrđuju i mislim da je vrijeme da opet razmislimo o vraćanju stope PDV u tim granama na staro. Zato sam proteklih dana radio na formulacijih teksta sa tim pitanjem ministrima Capelliju i Mariću i do kraja tjedna ću im ih uputiti kako bi ih potaknuli na razmišljanje“, kazao je Miletić u emisiji Veto.

Kako je naglasio, oni u IDS-u ne traže “nikakvu povlaštenu stopu, tražimo samo da naš turizam može konkurirati zemljama u okruženju”.

Na početku emisije Veto Miletić je kazao kako Bernardićevi napadi na IDS štete upravo njegovim biračima.Predsjednik SDP-a mora kritizirati ono što ova Vlada HDZ-a ne radi i što može biti bolje, a ne kritizirati nas. Malo je nelogično je da je išao protiv IDS-a ili Glasa koji su mu potencijalni koalicijski partneri. Možda je on malo želio skrenuti pažnju sa tema velike koalicije HDZ-a i SDP-a koja se i dalje spominje“, kazao je Miletić koji tvrdi da se s Bernardićem nakon toga nije čuo.

IDS-u stranke desnice nisu prihvatljive, s njima nikad nismo i nećemo ići i nama su prihvatljive stranke liberalnog smjera i desnog centra. Mislim da bi SDP-u bilo dobro da se konsolidira unutar svojih redova jer to i ovoj zemlji treba, jedan balans ljevice i desnice“, kazao je Miletić.

Amsterdamska koalicija: IDS, Pametno, Glas

Mi smo krenuli graditi jednu našu platformu na temeljima lijevih liberalnih vrijednosti. Mi gradimo zajedničku platfomu na jednom sadržaju i s Mrak Taritaš i Marijanom Puljak imamo razgovore na jednakim razinama bez postavljanja da je netko veći ili manji“, kazao je Miletić.

Na pitanje ima li mjesta u toj Amsterdamskoj koaliciji za HSS, Miletić je diplomatski odgovorio kako su oni svojedobno bili dio one Porečke koalcije 2000. koja je imala slične vrijednosti.

Najprije moramo mi moramo postići sporazum između naših triju stranaka, IDS-a, Glasa i Pametnog, a onda moramo ispoštovati stranačka tijela koja će odlučiti o tim sporazumima. Nakon toga mi možemo razgovarati tko je nama sve prihvatljiv. Ja ne vidim neki veliki problem u suradnji s HSS-om, međutim kad govorimo o koaliranju, za IDS taj koalicijski sporazum trebaju odobriti tijela stranke, a kad govorimo o novim članovima, o bilo kojem potencijalnom potrebno je konsezualno dogovoriti“, kazao je Miletić.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI