Miljenik Jadranke Kosor, Đuro Popijač, na preporuku Martine Dalić imenovan je predsjednikom Uprave kutinske Petrokemije!

Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Kao čelna osoba u Ministarstvu gospodarstva i Upravnom odboru Hrvatskog fonda za privatizaciju, Đuro Popijač je jedna od najodgovornijih osoba za brojne nezakonitosti i nepravilnosti u radu Hrvatskog fonda za privatizaciju kojem je bio nadređen, a zbog čega su protiv države pokrenuti sudski postupci radi naknade štete u iznosima od više milijardi kuna. Koliki je iznos štete državi prouzročen zbog nesavjesnog i neodgovornog obnašanja dužnosti Đure Popijača na čelnom mjestu Ministarstva gospodarstva i Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju možemo samo nagađati

Ono što su mediji danima ranije najavljivali upravo se i dogodilo.

Nekad gorljivi protivnik privatizacije kutinske Petrokemije, bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač, na prijedlog ministra državne imovine Gorana Marića dolazi na poziciju predsjednika Uprave te tvrtke. Njegov zadatak bit će uspostava novog programa privatizacije kutinske Petrokemije. Zanimljivo je da će glavna kreatorica  daljnje politike očuvanja Petrokemije biti  ministrica gospodarstva Martina Dalić, koja je i predložila ministru državne imovine Goranu Mariću da se daljnji postupak restrukturiranja preda u ruke Đuri Popijaču. Inače, nije nikakva tajna da su Dalićka i Popijač još odranije u dobrim odnosima, a da su oboje politički profitirali u vrijeme dok je na čelu hrvatske Vlade bila Jadranka Kosor. Zahvaljujući njoj Martina Dalić prvi je put ušla u Vladu i obnašala funkciju ministrice financija, baš kao i Đuro  Popijač koji je bio  ministar gospodarstva u Kosoričinoj vladi.Mnogi su tada tvrdili da je Popijač uživao veliko povjerenje Jadranake Kosor koja ga je upsjela nagovoriti i da se učlani u HDZ. Ona je osobno predala člansku iskaznicu HDZ-a u ruke Đuri Popijaču. Inače nije samo Popijač Kosoričin kadar, jer ona se svojedobno pohvalila da su sve njezini dečki u sadašnjem vrhu stranke.

Svi dečki Jadranke Kosor

Naime, aktualni  predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Davor Božinović te Damir Krstičević, sve su ljudi koji su Jadranki Kosor bili prvi suradnici ili u Vladi ili u HDZ-u, a Plenković i Božinović u njezino su se vrijeme i učlanili u HDZ. Stiera je pak uvela u Predsjedništvo HDZ-a, Plenković joj je bio kandidat za zamjenika na izborima u HDZ-u, a sve je i postavila visoko na listama za Sabor na parlamentarnim izborima u prosincu 2011. godine. Danas se polako ti njezini ali i  Dalićkini kadrovi vraćaju na velika vrata u politiku ili velike i važne državne tvrtke. Tako je nekadašnji miljenik Jadranke Kosor, Đuro Popijač upravo postao predsjednik Uprave kutinske Petrokemije, što su mnogi i u stranci ali i izvan nje nazvati još jednim kadrovskim promašajem aktualne vlasti.  Jer, nakon što je kao ministar gospodarastva i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju ostavio rasulo i kaos koji je državi prouzročio štetu izraženu u milijardama kuna, nije jasno kojim to referencama bivši ministar i Kosoričin miljenik Đuro Popijač raspolaže za bilo koju od funkcija u državnim tijelima, tvrtkama ili ministarstvima. Prisjetimo se kako je Đuro Popijač, ili „Ministar muljanja“ kako su ga mediji nazivali kao bivši dužnosnik “zaboravio”  prijaviti da mu žena ima firmu, o čemu je svojedobno prvi pisao naš portal.  Naime u Jastrebarskom se nalazi proizvodna hala tvrtke Deko kamen, inače vlasništvo Marine Popijač. Ona je od 2010. i direktorica Sunčanih šuma, vlasnika Jake Andabaka, kod kojeg je praksu stekao i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan prije nego je karijeru nastavio u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. U svojoj biografiji Đuro Popijač je naveo da mu je hobi voćarstvo, a pohvalio se i kako mu je taj hobi donio 200 tona jabuka koje je prodao Todorićevu Agrofructusu. Nedugo potom, novinari su otkrili kako je za to dobio državni poticaj od 25.000 kuna.
 
Prodavao ukrasne kamenčiće svoje supruge

Bivši ministar Popijač imao je kredit čija je mjesečna rata od oko 22.000 kn premašila njegovu plaću od 19.000 kn, no bivši ministar nije niti malo bio zabrinut iako otplaćuje kredit od 507.000 švicarskih franaka, odnosno 3,5 milijuna kuna. Protiv tadašnjeg zastupnika Đure Popijača (HDZ) bio je pokrenut i postupak za utvrđivanje sukoba interesa. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa je postupak pokrenulo nakon što je utvrđen nesklad između prijavljene imovine i stvarnog imovinskog stanja zbog čega je Povjerenstvo za sukob interesa izreklo novčanu kaznu  bivšem HDZ-ovom ministru i saborskom zastupniku.  Kao čelna osoba u Ministarstvu gospodarstva i Upravnom odboru Hrvatskog fonda za privatizaciju, Đuro Popijač je jedna od najodgovornijih osoba za brojne nezakonitosti i nepravilnosti u radu Hrvatskog fonda za privatizaciju kojem je bio nadređen, a zbog čega su protiv države pokrenuti sudski postupci radi naknade štete u iznosima od više milijardi kuna. Koliki je iznos štete državi prouzročen zbog nesavjesnog i neodgovornog obnašanja dužnosti Đure Popijača na čelnom mjestu Ministarstva gospodarstva i Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju možemo samo nagađati.



O Đuri Popijaču se pričalo  da je za vrijeme službovanja u tadašnjem ZAP-u,(Zavod za platni promet), sadašnjoj Fini, uzimao enormne provizije u privatnim bankama. A kad se pojavio kao ministar gospodarstva maltretirao je sve nudeći ukrasne kamenčiće koje je proizvodila njegova supruga. Danas se Đuro Popijač, zahvaljujući Martini Dalić našao novo uhljebljenje i to ni manje ni više nego u dobro plaćenu fotelju predsjednika Uprave kutinske Petrokemije. Čestitamo!

Ispravak članka

Facebook Comments

Loading...
DIJELI