MINISTAR ĆORIĆ OHRABRUJUĆE PORUČIO: Cijene naftnih derivata u narednim mjesecima bi se mogle stabilizirati

Screenshot/N1

“Porast cijena posljedica je rasta cijene energenata na svjetskim tržištima što utječe na proizvodni proces, a samim time i na cijene”, kazao je ministar Tomislav Ćorić gostujući u Dnevniku HTV-a te naglasio da nije riječ o dizanju cijena zbog ulaska u Eurozonu.

“Živimo u vremenu kada cijene na svjetskom tržištu, pogotovo nafte, osciliraju. Živimo u vremenu kada pojedine žarišne točke na svjetskoj energetskoj sceni proizvode relativno visoku razinu cijena. Međutim ne vjerujem, odnosno ne držim da treba od toga strahovati. Vjerujem da će se cijene nafte, odnosno naftnih derivata u narednim mjesecima stabilizirati na niže razine”, rekao je između ostalog.

U rujnu se cijene u hrvatskim trgovinama moraju početi označavati u kunama i eurima, a na pitanje kakvi će biti kontrolni mehanizmi, Ćorić je odgovorio da se to ne može vidjeti, da ta logika ” ne drži vodu”.

“Na tržištu dobara i usluga postoji konkurencija, ona se cjenovno bori za potrošače. Bilo kakvo neopravdano povećanje cijena će, od strane potencijalnih potrošača, biti honorirano tako da se okrenu drugom, alternativno proizvodu”, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Naglasio je da ne treba strahovati od takvih nedozvoljenih praksi.



” Ono što su pokazali posljednji ulasci u eurozonu čitavog niza zemalja, to je da je inflacijski učinak tih ulazaka u eurozonu i preuzimanje eura kao valute značajno manji od jednog postotnog boda, to je 0,2% prosječno”, dodao je.

Vijeće EU-a u lipnju treba donijeti službenu odluku o ulasku Hrvatske u eurozonu, za što trebamo ispuniti kriterij o stopi inflacije.

“Inflacijski kriterij je od početka kriterij nominalne konvergencije. Nismo u problemu, inflacijski kriterij će se gledati na način da se zemlje koje značajno odstupaju od prosjeka izbace, u tom konkretnom slučaju, Hrvatska će biti okviru kriterija, dodao je.

Ministar je rekao da živimo u vremenu kada cijene na svjetskim tržištima, pogotovo nafte, osciliraju, no ne vjeruje da treba od toga strahovati i vjeruje da će se cijene naftnih derivata stabilizirati sljedećih mjeseci, komentirajući nove cijene goriva koje na snagu stupaju u ponoć.

Cijene plina također rastu, na pitanje kako će Vlada reagirati, Ćorić je rekao da bi smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost na isporuku plina polučilo značajan rezultat.

“Kao što znate, uz opću stopu od 25%, po kojoj se plin danas isporučuje, postoje 2 snižene stope, jedna od 13 i 5 postotnih bodova i definitivno bi to utjecalo na smanjeno povećanje, recimo to tako, cijene plina od 1. travnja”, dodao je Ćorić

“Ono što ne veseli je trenutna situacija na tržištu, odnosno, projekcije tog porasta koji će biti značajan. Upravo zbog toga mislim da treba maksimalno utjecati na cijenu kroz porez na dodanu vrijednost i u konačnici možda i isporuku plina, odnosno struje svesti kao isporuku osnovnih živežnih dobara, odnosno, hrane, na najnižu stopu, dodao je.

Sve nas očekuje, rekao je ministar, korekcija cijene plina i struje.

Mađarska je zamrznula PDV na 6 prehrambenih namirnica, ministar kaže da je kod nas, na osnovne živežne namirnice, stopa poreza na dodanu vrijednost 5 postotna boda, misli da je primjerena i ne vidi razloga da se ide na smanjenje te stope.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI