MINISTAR FINANCIJA POTVRDIO: Razmišlja se o novom modelu financiranja države, evo o čemu se radi

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ministar financija Marko Primorac u srijedu je za HRT progovorio o novom modelu financiranja države.

“Radi se o modelu koji nije povijesno nov, ali se dugo nije koristio u Hrvatskoj, pa razmatramo jel bi bilo dobro nešto takvo ponovno koristiti. Razmišljamo o omogućavanju intenzivnije participacije građana u izdavanju nekakvih obveznica, potencijalnim novim zaduženjima, zbog činjenice što je likvidnost bankovnog sustava prilično visoka, razina depozita značajna, a kamatne stope na depozite su niske. Ako se dogodi da na vanjskim tržištima, gdje bi se mi trebali zaduživati, kamatne stope budu 5, 6 ili više posto, a s druge strane građanima se plaćaju 0% na depozite u bankama, tu smo vidjeli mogućnost da građanima omogućimo da participiraju na tom tržištu”, rekao je ministar Primorac, dodavši kako misli da bi to bilo dobro.

Osvrnuo se i na mjere Vlade za pomoć građanima i gospodarstvenicima kako bi preživjeli ovu krizu.

“Mjere su sveobuhvatne. Suočavamo se s visokom inflacijom te prijetnjama usporavanja gospodarskog rasta. Mjere fiskalne politike bile su manje učinkovite, a mjere monetarne politike pokazale su se kao rješenje koje bi dugoročno imalo najviše smisla. Mi smo s ovim paketom mjera targetirali određene skupine ljudi – umirovljenike, socijalno ugrožene, one koji primaju dječji doplatak, osobe koje su dugoročno nezaposlene…, a pomogli smo i sektoru poduzeća u ograničavanju cijene energije da prođu kroz krizu što bezbolnije”, rekao je.

Istaknuo je kako su gledali kako dugoročno potaknuti sve dionike da intenzivnije krenu putem energetske tranzicije.



“Jasno je da ove subvencije, ako kriza potraje, neće trajati vječno. Teret tog paketa u najvećoj mjeri snosi država, javni sektor. Veliki dio tereta prebacili smo na HEP. Jasno je da unatoč tome što će HEP ostvariti značajnije gubitke, država stoji iza HEP-a i ako se bude i dalje zaduživao, država će izdavati jamstva za ta zaduživanja”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI