MINISTAR GOSPODARSTVA UVJERAVA: ‘Nećemo dopustiti daljnju eskalaciju cijena onoliko dugo koliko to budemo mogli kroz razne mjere održavati’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Da Vlada nije donijela mjere, cijena eurodizela bila bi 11,62 kune, a eurosupera 95 bila bi 30-ak lipa više, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

“Nećemo dopustiti daljnju eskalaciju cijena onoliko dugo koliko to budemo mogli kroz razne mjere održavati. Zbog toga kontinuirano analiziramo situaciju. Pred kraj ovoga razdoblja ćemo, ako to bude potrebno, izaći s daljnjim mjerama”, istaknuo je.

Prema nekim pokazateljima s mediteranskog tržišta procjenjuje se da bi do smanjenja cijena, odnosno do njihove stabilizacije, trebalo doći potkraj godine, a početkom 2022. trebali bi doći do nekog pada.

“Nadamo se tome. Upravo zbog toga smo odredili da u slijedećih nekoliko mjeseci budemo vrlo aktivni na tu temu”, rekao je Ćorić.

Napomenuo je da se nakon 30 dana uredba može produžiti i donijeti nove mjere, a sve će, prema njegovim riječima, ovisiti o trenutačnom stanju i projekcijama za sljedeće razdoblje.



Istaknuo je da je uredba način na koji se mogu držati cijene na određenoj razini.

“Mi ćemo to iskorištavati i dalje. Što će biti dalje, vidjet ćemo. Trošarine su, odnosno njihova promjena, isto jedna od opcija, ako dođe do daljnje eskalacije. Svjesni smo toga da je ova uredba otvorila na neki način opciju da se trošak, odnosno smanjenje cijene, prevali prije svega na stranu distributera, jednim dijelom na državni proračun, u kontekstu smanjenja prihoda od PDV-a. Međutim, nije naša intencija da to dovijeka bude samo na trošak distributera. Mi smo ovdje ocijenili da distributeri mogu podnijeti ovaj trošak, ali ako dođe do daljnjeg rasta nabavne cijene onda će se tu i Vlada morati nešto više žrtvovati, odnosno proračun”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Ono na što mogu računati distributeri, istaknuo je, ako dođe do daljnje eskalacije, je da trošak neće snositi sami. Proračun je spreman sa svoje strane odraditi svoj dio posla i to će se tako i dogoditi.

Odgovarajući na kritike oporbe, koja kaže da se Vlada odmah trebala odreći dijela trošarina, Ćorić je rekao da je “oporba konzistentno uvijek na istoj poziciji”.

“Svaki potez Vlade dočekan je ‘na nož’ i ne sjećam se nijednog poteza koji smo odradili, a koji nije bio kritiziran. U međuvremenu hrvatska ekonomija raste, životni standard raste, a iz krize se izvlačimo jako velikom brzinom. Iduća godina nadam se da će biti isto tako vrlo pozitivna. Svi naši pokazatelji su sve bolji i bolji. Tako da kritiku, s obzirom na to od koga dolazi, ne treba čak shvatiti niti ozbiljno”, zaključio je Ćorić, objavio je HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI