Ministar Krstičević posjetio vojni poligon ‘Gašinci’

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vojni poligon "Gašinci" prostire se na 3261 ha od čega manevarska i taktička vježbališta zauzimaju 2100 ha. Namijenjen je za prihvat, smještaj i potporu postrojbi OS RH, saveznika i partnera, tijekom provedbe pojedinačne obuke, zajedničke obuke, bojnih gađanja te provedbe vježbi u terenskim uvjetima

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas su, u petak 10. veljače 2017., na čelu izaslanstava MORH-a i OSRH posjetili Vojni poligon “Gašinci” kod Đakova. Izaslanstva su dočekali Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske (HKoV) general pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu (ZOD) HKoV-a “Fran Krsto Frankopan” brigadir Željko Šikić i zapovjednik Pješačke pukovnije ZOD-a i poligona “Gašinci” brigadir Stanko Paradžiković.

Cilj posjeta bio je uvid u ustroj, zadaće, aktualno stanje, planove i aktivnosti ZOD-a, te u mogućnosti poligona i stanje njegovih obučno-vježbovnih kapaciteta. Posebna je pažnja posvećena uvjetima života i rada vojnika koji su ustrojbeno ili privremeno smješteni na poligonu. Nakon prezentacije koju su pripremili djelatnici ZOD-a, izaslanstva su se uputila na obilazak vježbališta, strelišta te smještajnih i drugih infrastrukturnih objekata. Tijekom obilaska upoznati su i sa organizacijom obuke i aktualnim obučnim procesima na poligonu. U sklopu posjeta položeno je cvijeće i upaljene svijeće na spomen-obilježju tragično preminulom vojniku Marku Zaloviću.

 “Ovakvi objekti vrlo su značajni za Oružane snage jer omogućuju vrlo kvalitetnu obuku. Upravo je obuka temelj izgradnje i unaprjeđenja sposobnosti naše vojske, svakog našeg pripadnika. Ministarstvo obrane je u svoj fokus stavilo vojnika, dočasnika i časnika, stvaranje što boljih uvjeta života i rada. Potezi koje smo i do sada povukli, a koji se izravno tiču svake naše pripadnice i pripadnika, pokazuju kako ne mislimo ostati samo na riječima”, poručio je djelatnicima ZOD-a ministar pohvalivši njihovu energiju, znanje i iskustvo koje ulažu u jačanje hrvatskog obrambenog sustava.

Načelnik GSOS RH general Šundov je naglasio da je u revitalizaciju poligona uloženo mnogo truda te su dostignuti uvjeti za provedbu obuke na visokoj razini. Sukladno smjernicama ministra obrane, Poligon ima svoju jasnu budućnost vezanu uz obuku pripadnika OSRH.

Vojni poligon “Gašinci” prostire se na 3261 ha od čega manevarska i taktička vježbališta zauzimaju 2100 ha. Namijenjen je za prihvat, smještaj i potporu postrojbi OS RH, saveznika i partnera, tijekom provedbe pojedinačne obuke, zajedničke obuke, bojnih gađanja te provedbe vježbi u terenskim uvjetima. Omogućava provedbu taktičkih vježbi s bojnim gađanjem do razine mehaniziranog voda i taktičkih vježbi do razine satnije.Što se tiče smještajnih kapaciteta, na Gašincima se nalaze taborište “Kolibe”, koje je predviđeno za smještaj 528 osoba, taborište “Bakunovac” koje je predviđeno za taborovanje u terenskim uvjetima (šatori) kapaciteta 200 osoba, s infrastrukturom s ograničenim kapacitetima (struja, voda,  telefon) te taborište “Šumica” koje trenutno nije u funkciji zbog pripreme terena za izgradnju novog taborišta  (šatori) za smještaj 500 osoba.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI