MINISTAR MALENICA O EFEKTU MAMIĆ: ‘Svima u interesu da se stanje u pravosuđu riješi’! Komentirao i istup Milanovića

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u srijedu da je svima interesu da se što prije raščisti situacija u pravosuđu, te pokrenu odgovarajući postupci, pokažu li se optužbe osuđenika Zdravka Mamića na račun pojedinih hrvatskih sudaca osnovanima.

U razgovoru za RTL Danas Malenica je rekao da su stigla očitovanja prozvanih osječkih sudaca te da će ih u najkraćem roku proslijediti nadležnim tijelima, ponajprije DORH-u i Uskoku, da postupe temeljem njih i razriješe ovu situaciju.

“Svima nam je u interesu da se što prije raščisti ova situacija, ako su Mamićeve optužbe osnovane i istinite da se što prije pokrenu svi postupci, a u konačnici da to ima reperkusije i na njihovu sudačku dužnost”, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave .

Dodao je da će i Državno sudbeno vijeće (DSV), pred kojim je pokrenut stegovni postupak, već sljedeći tjedan odlučivati o njihovoj stegovnoj odgovornosti.

Za predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu kojega je također prozvao Mamić, Malenica je rekao da je u očitovanju odbacio sve optužbe i naveo da je posljednji direktni kontakt s Mamićem imao prije 15-ak godina.



Upitan misli li da treba pokrenuti postupak protiv Sesse, rekao je da se čitav stegovni postupak vodi prema pravilima kaznenog postupka tako da ako postoje određene indicije i dokazi – tada se može pokrenuti stegovni postupak, a u ovom slučaju zasad protiv Sesse ne postoje takve indicije.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da će poslati inspekcijski nadzor na Županijski sud u Osijeku. Napomenuo je da je pravosudna inspekcija ove godine već obavila 15 inspekcijskih nadzora za razliku od 2020. kada ih je bilo 13, a vjeruje da će do kraja godine pojačati njezin rad.

Ne želi se spuštati na taj nivo

Komentirao je predsjednika Milanovića riječima da se “neće spuštati na njegov nivo”, a vezano za to što ga je predsjednik nazvao “mali Malenica” te mu poručio da je “”s frulom i harmonikom dolazio pronjuškati” koga on želi za čelnu osobu Vrhovnog suda.

Kazao je kako je nekoliko puta razgovarao s Milanovićevim predstojnikom Ureda koji je bio i u posjetu Ministarstvu pravosuđa i uprave, a i Malenica u posjetu Pantovčaku.

“Razgovarali smo o stvari gdje se zapravo dodiruju Ministarstvo i Ured predsjednika, znači pomilovanje, ali i čitava procedura oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. U niti jednom od ta dva slučaja mi nismo razgovarali o pojedinim kandidatima. Meni kao ministru pravosuđa je u interesu da sudbena vlast funkcionira i da imamo predsjednika Vrhovnog suda koji je, uz to i što je jako bitno, i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva. To je bitno i za predstojeće lokalne izbore”, kazao je Malenica.

Također ministar Malenica je jasno dao do znanja da Zlata Đurđević nije kandidat koji bi HDZ podržao kao parlamentarna većina za predsjednicu Vrhovnog suda.

Stegovni postupak protiv sudaca iz Kerumove konobe

Minista je upitan i je li ispunio dano obećanje kako će, kako je izjavio, pokrenuti stegovni postupak protiv sudaca koji su feštali s Kerumom u konobi ako to ne učini predsjednik Vrhovnog suda kazao kako za taj korak još nije došlo vrijeme.

“Javno sam rekao da ću pokrenuti stegovni postupak. Postoji procedura. Prije svega onaj dio koji se odnosi na povredu Kodeksa sudačke etike. Taj postupak još nije završio. Čim bude završen, a nadam se u što kraćem roku, pokrenut će se stegovni postupak”

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI