MINISTAR MALENICA O NAJVRUĆOJ TEMI KOJA TRESE HRVATSKU: ‘Milanović se mora očitovati, to je politička odluka’

Foto: Cropix

Ministar pravosuđa Ivan Malenica komentirao je zahtjev za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača kao i priopćenje generala Ante Gotovine.

“Nezahvalno je komentirati priopćenje generala Gotovine. Odluka o pomilovanju je isključivo Ustavna ovlast predsjednika, tako da on donosi tu odluku. Istaknuo bih, što se tiče mehanizama u okviru hrvatskog kaznenog zakonodavstva, imamo prekid izdržavanja zbog zdravstvenih razloga, imamo uvjetni otpust nakon pola izdržane kazne. Ustavna je ovlast predsjednika da sam donosi odluku. Ministarstvo pravosuđe i uprave zaprima molbu, priprema dokumentaciju i prosljeđuje to Uredu predsjednika”, kazao je ministar za RTL.

“Molba je zaprimljena, bit će obrađena i proslijeđena Uredu predsjednika. Ne bih to posebno komentirao, general Gotovina bi sam trebao pojasniti kao i ostali generali razlog za potpisivanje pisma”.

“Politička je odluka samo pomilovanje, predsjednik ima tu ovlast, hoće li ih pomilovati ili ne to će pojasniti”, dodao je Malenica.

Na pitanje bi li on sam donio odluku o pomilovanju Mustača i Perkovića, Malenica je kazao da ne bi baratao i odlučivao o ustavnoj odluci predsjednika.



“Imamo presudu koja je u Njemačkoj donesena i utvrđena je doživotna kazna zakona, da je ta presuda u RH potvrđena od strane sudova, tako da poštujemo odluku hrvatskih sudova”, kazao je ministar Ivan Malenica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI