MINISTAR MARIĆ OTKRIO ŠTO ĆE BITI S CIJENOM GORIVA: Građanima će ovo biti drago čuti!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sutra će se u Hrvatskom Saboru raspravljati o najvažnijem Vladinom dokumentu – prijedlogu proračuna za 2022.

Ministar Zdravko Marić pred zastupnike donosi planirane Rashode od gotovo 174 milijarde kuna i prihode od gotovo 165 milijardi kuna. Na valu jakog gospodarskog oporavka, predviđeni plan rasta BDP-a u idućoj godini je 4,4 posto.

Proračun je predstavljen koalicijskim partnerima a od njih je dobio podršku pred sutrašnju raspravu.

je li novi proračun konzervativan, Marić je kazao da je proračun realan.

“Makroekonomske procjene ove godine su iznad svih očekivanja. Imamo gospodarski rast. Dobro je da ćemo dosegnuti pretkriznu godinu puno ranije nego je itko očekivao. Temeljem procjena rasta od 4,4 posto smo planirali prihodnu stranu proračuna, a rashodi sukladno prioritetima i mogućnostima”, objasnio je Marić u RTL-u Danas.Rashodovna strana je najveći i glavni izazov u proračunu.

Ministar je kazao i da javni dug neće ugroziti put Hrvatske prema euru.

“Dinamika već ove godine snižavanja udjela javnog duga u BDP-u je 2 do 3 puta brža od onoga što maastrichtski kriteriji traže. Ne volim govoriti hipotetske scenarije. Da nije COVID došao, 2023. bi s udjelom javnog duga u BDP-u bili ispod 60 posto”, kazao je Marić.

Porasla je inflacija za 3,8 posto. O tome Marić kaže:

“Ne samo mi ekonomisti u Vladi i van Vlade i svi građani, poglavito srednje i starije dobi, pamte vremena i zato vodimo veliku brigu o toj inflaciji. Pratimo je sve ovo vrijeme. Sve što je u djelokrugu monetarne vlasti, HNB-a, fiskalne vlasti, stavit ćemo u funkciju”, kazao je.

Srbija je na 60 dana zamrznula cijenu osnovnih namirnica, pa je Marić odgovorio razmišlja li i Hrvatska o tome.

“Imali smo situaciju s gorivom, napravili smo jednu aktivnost, van djelokruga nismo na to gledali. Treba sagledati cjelokupni kontekst i svim mjerama koje imamo u funkciji kako bi obuzdali inflaciju. Za sada u Hrvatskoj ne odskačemo od prosjeka zemalja EU, još uvijek smo 0,2 postotna boda ispod prosjeka”, kazao je.

Ministar je i otkrio hoće li Vlada micati ograničenje s cijena goriva s obzirom na to da cijene derivata na svjetskom tržištu padaju.

“Najbolje je reći pratit ćemo i analizirati. Cijena je na 75 plus minus dolara. Vidjet ćemo. Predviđanja su da bi u razdoblju ispred nas trebalo doći blagog efekta ispuhivanja inflacije, međutim to nije nešto na što ćemo sjediti skrštenih ruku i čekati”, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI