MINISTAR MARIN PILETIĆ O IZMJENAMA ZAKONA O RADU: Poslodavac može uz prethodnu najavu i suglasnost radnika doći u kuću zaposlenika

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” osvrnuo se na Vladin paket mjera pomoći poduzetništvu i građanima.

Ministar Marin Piletić izjavio je da “dio iz paketa otpada na mjere iz našeg resora, ali najveći dio otpada na ulogu HEP-a kojem je vlada omogućila da dobar dio naših ljudi plaća cijenu koja nije tržišna, nego umjetno stvorena”.

“Dobar dio poduzetnika plaćat će cijenu električne energije kao i kućanstva. Također, sve ustanove socijalne skrbi iz kategorije poduzetništva plaćat će električnu energiju kao kućanstva”, dodao je.

Istaknuo je kako nema kategorije koju nisu obuhvatili, od poljoprivrednika, ribara, studenata, učenika, korisnika dječjeg doplatka, umirovljenika; a što se tiče potonjih
“Vlada je u samo godinu i pol po treći put intervenira s jednokratnim novčanim dodatkom onima s nižim mjesečnim primanjima”.

“Ne samo da smo podigli visinu razreda nego smo povećali i cenzus mirovine koja može dobiti jednokratni dodatak. Također, jedan od ciljeva nam je bio od 1. siječnja 2025. povisiti najniže mirovine za tri posto. Intervencijom u konačni prijedlog zakona intervenirali smo da taj postotak povećanja najnižih mirovina ne čeka 2025., nego kreće s 1. siječnjem 2023.”, dodao je Piletić.Piletić je naveo kako je vlada prvi put mjerama obuhvatila nezaposlene te je detaljnije objasnio da će “oni koji su bili na burzi rada do 1. rujna imati tromjesečni novčani dodatak od 250 kuna u iduća tri mjeseca”.

“Pokazalo se da vlada intervenira u pravo vrijeme, da je paket snažan i sveobuhvatan, a ponajviše pravedan. Moramo zaštiti sve kategorije građana, a posebno one s nižim primanjima”, naglasio je.

Odgovarajući na pitanje očekuje li povećanje broja nezaposlenih s obzirom na to da je turistička sezona pri kraju, Piletić je zaključio kako se poslije svake sezone broj nezaposlenih blago povisi, ali da ne očekuju da će taj broj alarmantno rasti.

“Mi smo na rekordno niskim stopama nezaposlenosti. Broj se kreće oko 110.000 evidentiranih. To je značajno manje nego na početku mandata ove vlade”, smatra ministar.

Piletić je komentirao izmjene Zakona o radu te istaknuo da je jedna od ključnih novosti platformski rad, odnosno rad od kuće: “Postotak radnika koji rade na ugovor na određeno iz godine u godinu pada čime smo zadovoljni, dosegnuli smo nekakav europski prosjek, ali još uvijek imamo veliki broj kratkoročnih ugovora”.

“Zato uvodimo novost da limitiramo ugovore na određeno na maksimalno tri godine i najviše tri ugovora. Poslodavac može uz prethodnu najavu i suglasnost radnika doći kod kuće zaposlenika i vidjeti u kakvim uvjetima radi”, rekao je Piletić pa se osvrnuo na rad od kuće.

“Prijedlog je i da nema otkaznog roka ni otpremnine za radnike starije od 65 godina i 15 godina staža, ukoliko se drugačije ne dogovore radnik i poslodavac. Tu smo htjeli potaknuti da poslodavci nakon navršenih 65 godine, ako radnik želi ostati raditi, a ispunjava sve uvjete za mirovinu, da poslodavac nema obvezu isplate otpremnine.

Netko tko ispuni uvjete za mirovinu ne da neće biti nezbrinut, nego će ostvariti mirovinu i onda poslodavac nema obvezu isplate otpremnine. Tako stimuliramo i poslodavca, ali i radnika, da ako želi može ostati i duže u svijetu rada, ali ostavili smo u domeni da se dogovore radnik i poslodavac”, detaljnije je objasnio Piletić.

Po pitanju povećanja plaća javnim i državnim službenicima, Piletić je ustvrdio da pregovori još nisu počeli, a dodao je da će se na današnjoj sjednici vlade imenovati odbore u ime vlade i za državne i javne službenike te namještenike.

“Želimo reagirati i povećati osnovicu plaće i u državnim i u javnim službama prateći situaciju i gospodarskog rasta i punjenje proračuna. S obzirom na jesenski paket veliki je pritisak na proračun, ali vjerujem da ćemo u pregovorima i dijalogu pronaći najbolje rješenje kojim bismo pokazali da želimo povećati osnovicu”, zaključio je Piletić u emisiji “A sada vlada”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI