Ministar Medved: Ukida se registar branitelja, naknada nezaposlenim veteranima

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon predstavljanja, nacrt zakonskog prijedloga kreće u javnu raspravu, a u Ministarstvu očekuju da će prijedlog u Saboru biti prije ljetne stanke.

Ministarstvo hrvatskih branitelja predstavilo je nacrt prijedloga novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Nacrt prijedloga predstavio je ministar Tomo Medved koji je istaknuo da od danas započinje postupak javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Nacrt prijedloga novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja donosi objedinjavanje braniteljskih i stradalničkih prava u jedinstvenom zakonu, otvorene rokove za priznavanje statusa branitelja i HRVI, uvođenje naknade za nezaposlene branitelje (umjesto opskrbnine) i vraćanje prava na besplatne udžbenike, sistematske preglede za branitelje i donošenje Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja branitelja i stradalnika iz DR-a. Osim toga, donosi i ubrzanje stambenog zbrinjavanja, usklađivanje načina ostvarivanja prava na mirovinu te zaštitu stečenih prava pripadnika HVO-a.

Nakon predstavljanja, nacrt zakonskog prijedloga kreće u javnu raspravu, a u Ministarstvu očekuju da će prijedlog u Saboru biti prije ljetne stanke.

Jedan od glavnih ciljeva Ministarstva i Vlade je briga o zdravlju i dobrobiti branitelja”, rekao je Medved, dodajući da je vizija Ministarstva branitelja bila je osigurati svim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata da njihova uloga u obrani domovine bude trajno i dostojanstveno vrednovana.

Prvi put u Ministarstvu smo izradili i svakodnevno usklađujemo statusna i materijalna pitanja branitelja. Od 442.749 danas živih branitelja njih 205.653 je u radnom odnosu. Posebno ranjiva skupina je 82.889 branitelja koji nisu zaposleni i nemaju nikakvih primanja”, izjavio je Medved.Dodao je da je u mirovini 52.345 branitelja u mirovini.

Ostali koji su u mirovini uračunat im je staž sudjelovanja u Domovinskom ratu, a mirovinu su zaradili kroz svoj radni vijek”, rekao je Medved, dodajući da je iz brojčanih pokazatelja vidljivo da je najbrojnija populacija 50-godišnjaka, njih 20.2010 branitelja od kojih je u mirovini vrlo mali broj, a zaposleno ih je 11.500, dok ih je gotovo šest tisuća nezaposleno i nemaju gotovo nikakva primanja.

Medved je pozvao sve branitelje da svojim konstuktivnim prijedlozima doprinesu poboljšavanju ovog teksta.

Iako je Medved novinarima rekao da će za provedbu novog zakona biti potrebno “ispod 500 milijuna kuna”, novinari su izračunali da će država za to morati u idućoj godini izdvojiti ipak više od pola milijarde kuna, odnosno 525 milijuna. Dio sredstava morat će osigurati Ministarstvo branitelja, a dio Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI