MINISTAR MEDVED ODGOVORIO NA OPTUŽBE VESNE NAĐ: ‘Ispoštovane su sve zakonske odredbe!’

Igor Soban/PIXSELL

"Naglašavam kako su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo uprave ispoštovali sve zakonske odredbe koje se odnose na pravo dužnosnika na povratak na radno mjesto i premještaja državnog službenika", priopćio je ministar Medved

Bivša zamjenica ministra branitelja Predraga Matića, SDP-ova Vesna Nađ koja je imenovana kao savjetnica u Ministarstvo uprave u aktualnoj Vladi, optužila je sadašnjeg ministra Tomu Medveda da je oštetio državu za bar 30.000 kuna.

“Dana 23. ožujka prošle godine ja sam razriješena s mjesta zamjenice ministra branitelja i 4. travnja sam podnijela zahtjev ministru branitelja Tomi Medvedu, da me rasporedi na službeničko mjesto, jer sam ja od 1998. državna službenica u tom ministarstvu. Imala sam pravo po zakonu da me se rasporedi na adekvatno radno mjesto”, izjavila je Nađ za N1 televiziju, dodajući da joj je Medved rekao da će je rasporediti u neko drugo ministarstvu jer je ne želi i jer je branitelji ne vole.

Dodala je da je dobila 130.000 kuna otpremnine, a na pitanje tvrdi li da je ministar Medved oštetio državu za bar 30.000 kuna odgovorila je “Točno”.

Na njezine je optužbe reagirao ministar branitelja, Tomo Medved, objasnivši da je sve s njegove strane odražđeno u skladu sa zakonom:

“Gospođa Vesna Nađ je radi rješavanja svog radno-pravnog statusa (a nakon što je razriješena dužnosti zamjenice ministra branitelja s danom 23. ožujka 2016. na osobni zahtjev) podnijela zahtjev za povratak na rad na poslove koje je obavljala prije obavljanja dužnosti ili na druge odgovarajuće poslove bez provedbe javnog natječaja, sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika i sklopljenom Sporazumu s (bivšim) čelnikom tijela.



Rješenjem Kadrovske komisije Vlade Republike Hrvatske od 2. lipnja 2016. godine ostvarila je pravo na naknadu nakon prestanka obnašanja dužnosti, za vrijeme od 24. ožujka 2016. do 23. ožujka 2017. godine. Tim Rješenjem odlučeno je sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

Uvažavajući navedeno, nastavio sam s nastojanjima da omogućimo raspored Vesne Nađ. U tom sam cilju pisao i tadašnjem potpredsjedniku Vlade RH, tadašnjoj ministrici uprave i tadašnjem ministru pravosuđa, s traženjem da, u okviru svojih ovlasti utvrde imaju li slobodno radno mjesto na koje bi se gđa. Nađ mogla rasporediti, a koje bi odgovaralo razini poslova na kojima je imenovana radila i njezinom stručnom znanju, sposobnostima i vještinama.

Nakon saznanja da su u Ministarstvu uprave, Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta raspisani javni natječaji radi popune slobodnih radnih mjesta na koje bi se gđa. Nađ mogla premjestiti, istim ministarstvima obratio sam se 10. siječnja 2017. godine s prijedlogom za premještaj.

Naposljetku je potpisan Sporazum o premještaju Vesne Nađ iz Ministarstva hrvatskih branitelja (potpisan 1. ožujka 2017. godine) u Ministarstvo uprave (potpisan 27. veljače 2017. godine), sukladno Zakonu o državnim službenicima. Nastavno na Sporazum o premještaju, izdano je Rješenje o premještaju koje je potpisano 1. ožujka 2017. godine temeljem kojeg je Vesna Nađ bila dužna stupiti u službu 2. ožujka 2017. godine u Ministarstvu uprave.

Dakle, o njezinom radno-pravnom statusu odlučilo se sukladno Zakonu o državnim službenicima, kao što je gore navedeno te su sva tijela uključena u rješavanje konkretnog slučaja postupila u okviru svojih zakonskih ovlaštenja i mogućnosti.

Još jednom naglašavam kako su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo uprave ispoštovali sve zakonske odredbe koje se odnose na pravo dužnosnika na povratak na radno mjesto i premještaja državnog službenika”, priopćio je ministar Medved.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI