MINISTAR SAM S VOJNICIMA NA KOSOVU: ‘Hranj je već imao avionsku kartu, ali je odustao. Navodno je na godišnjem odmoru’

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Ministar obrane Mario Banožić nalazi se u službenom posjetu Kosovu. Posjetio je sjedište NATO operacije KFOR, te se susreo s hrvatskim vojnicima koji su smješteni u Campu Villagio kod Peći. Hrvatski kontigent u sastavu NATO operacije KFOR broji 130 vojnika.

Iako ovaj posjet ima i svoju vojnu komponentu u hrvatskom izaslanstvu nema predstavnika Glavnog stožera. To je neobično jer u takvim prilikama u izaslanstvu ministra uvijek je i načelnik Glavnog stožera ili neki drugi visoko rangirani časnik. No, ne i ovog puta.

U Ministarstvu obrane službeno su odgovorili za Jutarnji list da je “u planu programa službenog posjeta ministra obrane Republici Kosovu odmah bilo predviđeno, a potom i potvrđeno iz Kabineta načelnika Glavnog stožera, da će načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj biti u izaslanstvu ministra obrane u službenom posjetu Republici Kosovu. Za službeni posjet ministra obrane kupljene su avionske karte za izaslanstvo koje uključuje i avionsku kartu za admirala Roberta Hranja”.


Nakon što su avionske karte kupljene došlo je do naglog preokreta. U MORH-u tvrde kako je tada iz Kabineta načelnika Glavnog stožera stigla obavijest kako admiral Hranj iz osobnih razloga nije u mogućnosti sudjelovati u planiranom posjetu te je zatražio i korištenje godišnjeg odmora.

Iz Kabineta načelnika predložili su da na Kosovo kao zamjena otputuje zamjenik načelnika general Siniša Jurkovića. To u MORH-u nisu prihvatili te rekli da “zamjena nije moguća”.“Zbog nemogućnosti prenošenja avionske karte na drugu osobu i zbog kratkih rokova vezanih uz aktivnosti i organizaciju službenog putovanja u Republiku Kosovo nije bila moguća izmjena sastava izaslanstva”, piše u odgovoru Ministarstva obrane.

Kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, admiral Hranj zaista je na godišnjem odmoru i to već tjedan dana, a to je prošlog petka potvrdio i predsjednik Zoran Milanović.

Mnogi u vojnom sustavu Hranjev odlazak na godišnji odmor povezuju s namjerom da izbjegne dvodnevno druženje s ministrom obrane na Kosovu.

Podsjetimo, Hranj je nedavno ministra Banožića optužio da ga “strateški zlostavlja”, dok je Banožić od njega tražio da podnese ostavku. Također je u tijeku inspekcijski nadzor zapovjedi admirala Hranja oko korištenja vojnih sredstava za potrebe Ureda predsjednika koje je zatražio ministar obrane. Upravo zbog svega navedenog nagađa se da je Hranj izbjegao put na Kosovo.

Očekuje se da će se Hranj vratiti na posao 23. i 24. prosinca jer u službeni posjet Kosovu odlazi predsjednik Zoran Milanović koji će se također susresti s hrvatskim vojnicima. Pretpostavlja se da će admiral Hranj biti u njegovom izaslanstvu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI