MINISTARSTVO BRANITELJA BAVIT ĆE SE PARTIZANIMA? Bernardić ima plan kako vladati

Marko Todorov/Cropix

Dok se šef HDZ-a Andrej Plenković bori za još jedan mandat na čelu svoje stranke, fotelja šefa SDP-a Davora Bernardića, nikada nije bila sigurnija. Oslobođen kritičara i rušilaca, Bernardić je odlučio zasukati rukave te se bacio na ozbiljan posao, jer samo ozbiljnim poslom i promišljanjem moguće je postati premijerom.

Ankete mu za sada idu u prilog, a pobijedi li na rujanskim parlamentarnim izborima Bero će doći u poziciju formirati vlastitu Vladu, za što u partijskim redovima već pripremaju neke smjernice. Jedna od njih uključuje i racionalizaciju, odnosno smanjenje broja ministarstava, što znači da bi dio ministarstava ukinuli, a dio spojili.

O tom dijelu programa Bernardić je prije nekoliko dana progovorio u intervjuu za Jutarnji, ističući kako o tome još razgovaraju. Namjera im je funkcionalno spojiti ministarstva za koja vjeruju da mogu donijeti ne samo uštede, već i bolju organizaciju rada, ali i učinkovitije administriranje i sinergiju zakonodavnih aktivnosti, mjera i procesa. Prvo ministarstvo koje neće postojati u Bernardićevoj mogućoj vladi, ono je državne imovine.

“U našem programu je osnivanje posebnog fonda koji će se puniti iz prodaje državne imovine i vrijednosti koju stvara ta imovina. Fond će biti usmjeren na digitalizaciju zemlje, poticanje inovacija i razvoj novih tehnologija i kreativnih industrija”, kazao je Bernardić, ističući da SDP namjerava digitalizirati sve usluge javne uprave, zemljišne knjige pa i katastar.

Naglasak će, kako je nadalje otkrio Bernardić, stavili na IT industriju, farmaceutsku, ali i poljoprivrednu, gdje smjeraju naglasak stavljati na zadrugarstvo, transparentnu dodjelu zemljišta te veće potpore poljoprivrednicima. Nisu sigurni hoće li zadržati ministarstvo turizma. Šef SDP-a najavljuje smanjenje poreza, ali i uvođenje međustope PDV-a od deset posto.



Jedno se vrijeme nagađalo da bi SDP po dolasku na vlast mogao spojiti ministarstvo obrane i branitelja, a izgleda da ni sam Bernardić po tom pitanju nije donio neki formalan stav.

“Branitelji su, kao i u svim SDP-ovim politikama do sada, na važnom mjestu. SDP ima Savjet za ratne veterane kroz koji želimo vratiti dostojanstvo antifašističkim borcima i braniteljima u Domovinskom ratu”, kazao je Bernardić za navedeni medij, naslućujući da bi se ovaj resor brinuo i za status te dostojanstvo partizana iz Drugog svjetskog rata.

Bernardić je plan za preuzimanje vlasti na parlamentarnim izborima u rujnu već skrojio, a družina koju je oformio slikovito nosi naziv “Kobasica koalicija”, jer iza njega stoji desetak stranaka. Osim SDP-a, tu su Glas, HSS, Snaga i nekolicina manjih lijevih i liberalnih političkih opcija.

Pregovore Bero navodno vodi i s jednim istaknutim HNS-ovcem, a u Međimurju, pak, lobira za naklonost župana Matije Posavca. Nije mu strana ni suradnja sa Čačićem, navodno razmišlja da pod svoj kišobran primi i Daliju Orešković, ali ključni partner trebao bi mu biti IDS, s kojim još nisu dogovorili suradnju za parlamentarne izbore iako su IDS-ovci Milanovića podržavali u borbi za Pantovčak.

Da Bero uistinu ima želju vladati, svjedoče i oni koji ga dobro znaju te dodaju kako on već u obrisima ima dijelove svoje vlade, pa se tako kao potencijalni ministri spominju Davorko Vidović kao ministar rada, Rajko Ostojić koji bi se vratio u resor zdravstva, potom Josip Tica kao potencijalni ministar financija te Ivo Jelušić kao ministar gospodarstva, a u tim kombinacijama kao potpredsjednik Vlade spominje se i notorni Krešo Beljak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI