Ministarstvo uprave omogućuje uvid u nevažeće potpise

screenshot

Uvid se ostvaruje sukladno propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka, ističu iz Ministarstva uprave

Ministarstvo uprave RH omogućuje građanskim inicijativama (GI) “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” uvid u potpise birača za referendume koji su proglašeni neispravnim i nevažećim, prema Izvješću Povjerenstva o provjeri  broja i vjerodostojnosti potpisa, te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa za raspisivanje državnih referenduma, objavilo je Ministarstvo na svojim internetskim stranicama.

Za svako od tri referendumska pitanja vezanih za izmjene izbornog zakonodavstva i otkazivanje Istanbulske konvencije, predano je nešto više od 40 tisuća neispravnih potpisa, među kojima je bilo duplih potpisa, nepostojećih OIB-a, umrlih i i nepunoljetnih kao i potpisa osoba koje nisu hrvatski državljani, rekao je u srijedu ministar uprave Lovro Kuščević na konferenciji za novinare predstavljajući Izvješće o provjeri broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa te zakonitosti postupka njihova prikupljanja.

Iz Ministarstva uprave RH u četvrtak navečer je navedeno da Građanske inicijative mogu odrediti do deset predstavnika po svakom od tri referendumska pitanja, radi ostvarivanja uvida.

Zahtjeve za uvid u potpise je potrebno dostaviti na obrascima isključivo elektroničkim putem na e-adresu: [email protected] do 26. listopada 2018. godine.

Uvid se ostvaruje sukladno propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka, ističu iz Ministarstva uprave. Dodaju kako se neće razmatrati nepotpuni zahtjevi i zahtjevi koji nisu dostavljeni na utvrđenim obrascima.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI